StoryEditor

Teror v Moskve zranil Zuzanu Fialovú

Teror včera zabíjal na najväčšom moskovskom letisku Domodedovo. Samovražedný atentátnik tu v preplnenej príletovej hale odpálil bombu, ktorá zabila najmenej 35 ľudí a ďalších vyše 150 zranila. Medzi zranenými je aj slovenská herečka Zuzana Fialová, ktorá do Moskvy pricestovala na výlet s kolegom Ľubošom Kostelným a jeho sestrou. "Som práve v sanitke, sú to len drobné zranenia," uviedla pre HN Fialová.                                            

Traja Slováci stáli len pár metrov od miesta výbuchu. Fialovej ošetrili v nemocnici zranenia na uchu a na tele. Podľa našich zistení ju zranili šrapnely a rôzne kovové súčiastky, ktoré vložil atentátnik "kaukazského výzoru“ do sedemkilovej nálože.

Brána do Ruska
K výbuchu na letisku, na ktoré lietajú spoločnosti z celého sveta, došlo krátko po pol tretej popoludní nášho času. Miestne médiá prinášali zábery dymu, ktorý sa valil z oddelenia batožín. Ľudia v panike utekali von núdzovými východmi, ktoré však boli priúzke. Zamestnanci letiska preto začali rozbíjať sklenené steny, aby sa ľudia čím skôr dostali preč z haly. Vnútri bolo podľa očitých svedkov počuť stenajúcich zranených. Sanitky hospitalizovali asi 50 ľudí, z toho dve desiatky z nich sú v kritickom stave.
Letisko Domodedovo je pritom častokrát vstupnou bránou do Ruska aj pre našich turistov. Z Viedne sem lietajú stroje spoločností FlyNiki, Austrian Airlines či Transaero Airlines. Aj preto môžu byť medzi zranenými i ďalší Slováci. "S ruskými úradmi je naše ministerstvo zahraničných vecí v stálom kontakte. Nevylučujeme, že medzi zranenými sú aj ďalši naši občania, keďže ide o letisko, ktoré často využívajú Slováci pre lety z Viedne do Moskvy," potvrdil pre HN hovorca rezortu diplomacie Ľuboš Schwarzbacher.

Posilnená bezpečnosť
Okamžite po útokoch veľkú časť letiska na niekoľko hodín uzavreli. Niektoré lietadlá smerujúce do Moskvy boli presmerované na ostatné dve medzinárodné letiská - Šeremetevo a Vnukovo. Postupne začali prevádzku obnovovať aj na Domodedove. "Letisko už funguje v normálnej prevádzke. Prijíma lety aj povoľuje štarty všetkých letov,“ uviedla pre HN Veronika Kuznecovová z tlačového oddelenia letiska.

Útok zasiahol aj do plánov ruských lídrov. Ruský prezident Dmitrij Medvedev kvôli nemu preložil odlet na Svetové ekonomické fórum vo švajčiarskom Davose, naplánované na tento týždeň. Zároveň nariadil posilnenie ozbrojených policajných hliadok na frekventovaných miestach Moskvy. Zvolal tiež mimoriadne zasadnutie bezpečnostnej rady štátu. Premiéra Putina zase správa o útoku zastihla na stretnutí s bankármi.

Kaukazská stopa
Okamžite po útoku sa vyšetrovatelia zamerali na tzv. kaukazskú stopu. Tejto verzii nasvedčuje aj opis páchateľa, ktorý podľa svedkov mal kaukazský výzor. Policajti teraz pátrajú po troch údajných spolupáchateľoch, ktorí by sa mohli na útoku podieľať a atentátnika na letisko sprevádzať. K výbuchu malo dôjsť bezprostredne po tom, ako podozrivú trojicu oslovili príslušníci letiskovej ochranky. Výbušninu podľa polície priniesli atentátnici zvonku, nepriviezli ju do Moskvy na palube niektorého z lietadiel.
Posledný veľký teroristický útok zažila Moskva vlani v marci. Dve samovražedné útočníčky zo Severného Kaukazu odpálili na dvoch staniciach moskovského metra bomby, ktoré dovedna zabili štyri desiatky ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:03