StoryEditor

Kŕčovité hľadanie spoločného kandidáta

30.01.2003, 23:00

Strany zastúpené v českej vládnej koalícii zatiaľ neuvažujú o priamej voľbe hlavy štátu, a to napriek tomu, že zákonodarcovia neboli pri dvoch predchádzajúcich trojkolových voľbách schopní zvoliť nástupcu Václava Havla. ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU sa pripravujú na tretiu voľbu a hľadajú pre ňu spoločného kandidáta. Tak sa chcú vyhnúť fiasku z predchádzajúcich kôl, keď sociálni demokrati nominovali svojho kandidáta, ktorý bojoval aj proti kandidátovi ľudovcov a unionistov. Pritom kandidáti ČSSD, najprv Jaroslav Bureš a potom Miloš Zeman, vypadli z boja o Pražský hrad už po prvom kole. V snahe prezentovať svoju jednotu teraz koaličné strany rokujú, koho postavia do tretej voľby. Na zozname potenciálnych kandidátov figurujú exminister školstva Jan Sokol, rektor Univerzity Karlovej Ivan Wilhelm či senátor Josef Jeřáb. K nim sa môže pridať ešte vicepremiér, sociálny demokrat, Pavel Rychetský. Hovorí sa aj o bývalej šéfke Českej národnej rady Dagmar Burešovej, ktorá by mohla byť prijateľná pre všetkých. Naopak, je jasné, že do prezidentských volieb nepôjdu znova tí kandidáti, ktorí boli neúspešní pri niektorej z minulých volieb. Okrem Bureša a Zemana sú to Petr Pithart a Jaroslava Moserová.
Debaty o kandidátovi sú úplne bezpredmetné pre opozičnú ODS, ktorá stále trvá na kandidatúre Václava Klausa. Niet sa čo čudovať, veď bývalý šéf občianskych demokratov získal v oboch predchádzajúcich voľbách od zákonodarcov najviac hlasov. Hoci ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU chcú občianskych demokratov presvedčiť, aby sa vzdali Klausa, nemajú žiadnu šancu na úspech. Rozhodujúca bude teda dohoda s komunistami. ODS už s nimi rokovala so zámerom získať podporu pre zmenu ústavy, podľa ktorej by budúcemu prezidentovi stačilo získať najviac hlasov od všetkých poslancov a senátorov. Podľa súčasných pravidiel totiž potrebuje väčšinovú podporu v oboch komorách parlamentu, a práve na tom Klaus pohorel. Komunisti však nepovažujú za dobré meniť pravidlá "uprostred zápasu". Tým sa otvára šanca pre vládnu koalíciu.
Komunisti svoje "áno" nedajú zadarmo. Už teraz si kladú podmienky: kandidát, ktorého podporia, musí svojím doterajším životom zaručovať, že nepôjde v šľapajach odchádzajúceho prezidenta Havla, ktorého považujú za "politika minulosti". Ďalej rozhodne postoj kandidáta k otázke Iraku, regulácii nájomného, reštitúciám šľachtického majetku a jeho predstava vzťahov ČR s Nemeckom a Rakúskom.
Zdá sa teda, že politické strany sa ešte raz pokúsia zvoliť nového prezidenta v nepriamej voľbe. Ani dohoda partajných sekretariátov však nezaručí podporu prípadnému kandidátovi vládnej koalície od všetkých zákonodarcov ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU. Poslanci a senátori už pri predchádzajúcich voľbách ukázali, že majú vlastný rozum a prekazili plány straníckych vedení. Aj tretia voľba prezidenta sa tak môže skončiť fiaskom a blamážou. Potom už bude naozaj ťažké obhajovať súčasný systém nepriamej voľby a na rad sa dostane zmena ústavy. To sa však nedá urobiť za pár týždňov, podľa odhadov by sa priama voľba mohla uskutočniť až na jeseň. Dovtedy by Pražský hrad zostal bez svojho pána, Václav Havel bude od pondelka už iba radovým občanom a dôchodcom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 04:26