StoryEditor

Slovenské voľby kopírovali tie naše, pripomínajú Česi

13.06.2010, 15:01
Autor:
npnp
Paralela so susedmi. V oboch krajinách zvíťazila sociálna demokracia, doplatila však na zlý koaličný potenciál.

Pre väčšinu českých médií boli včera víkendové parlamentné voľby na Slovensku udalosťou číslo jeden, ktorá dokonca zatienila aj zostavovanie pravicovej vlády u našich západných susedov, majstrovstvá sveta vo futbale i silné búrky na českom území. Kľúčové mienkotvorné médiá pritom často pripomínali nezvyčajnú podobnosť povolebného vývoja v oboch susedných krajinách – aj v Česku síce s prehľadom zvíťazila sociálna demokracia, jej šéfovi Jiřímu Paroubkovi sa však podobne ako lídrovi Smeru Robertovi Ficovi otočili až na jednu výnimku všetky ostatné strany budúceho parlamentu chrbtom a zostavovania vlády sa tak ujali zoskupenia pravicového stredu.

Nečas vidí paralelu s Českom
Rovnako ako v Česku, aj u nás budú pravdepodobne tvoriť súčasť novej vládnej koalície doteraz mimoparlamentné strany – u susedov TOP 09 a Veci verejné, na Slovensku zase Sloboda a Solidarita a Most-Híd. Túto paralelu vidí jasne tiež líder českých občianskych demokratov Petr Nečas a okomentoval aj príčinu tohto faktu. „Voľby na Slovensku ukázali, že ľudia nedôverujú socialistickým sľubom. V ekonomicky zložitej dobe sa obracajú na stredopravicové strany. Očakávajú od nich predovšetkým to, že dokážu zodpovedne zaobchádzať s verejnými rozpočtami a znižovať zadlženie štátu,“ cituje Nečasa server idnes.cz.

Výborné výsledky podľa Schwarzenberga
Ešte pozitívnejšie reagoval na výsledky slovenských volieb budúci šéf českej diplomacie Karel Schwarzenberg, líder strany TOP 09. Na toho najväčší dojem urobilo, že slovenskí voliči rozhodli rovnako ako českí. Ocenil predovšetkým to, že napriek hospodárskej kríze voliči nedávali hlasy extrémistickým stranám a že zo slovenského parlamentu zmizla strana HZDS trojnásobného expremiéra Vladimíra Mečiara. Naopak, posilnili sa kresťanskí demokrati. „To je výborný výsledok,“ citoval Schwarzenberga server lidovky.cz.
Schwarzenbergovi telefonovali už po zverejnení predbežných výsledok niektorí zo slovenských politických lídrov. Niektorým z nich napíše blahoprajné listy. (np)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:12