StoryEditor

Putina "dobehol" škandál s charitatívnym koncertom

09.03.2011, 12:43
Autor:
(čtk)(čtk)
Nepríjemnému škandálu čelí ruský premiér Vladimir Putin. Peniaze z charitatívneho koncertu v Petrohrade, na ktorom vlani v decembri sám pred zahraničnými celebritami zaspieval a zahral na klavír, sa doteraz nedostali k deťom chorým na rakovinu, na ktoré mal byť výťažok určený.

Aféra sa z blogosféry dopracovala na stránky celoštátnych denníkov a má neblahé dôsledky aj na pôsobenie charitatívnych organizácií v krajine. Všetko rozpútala matka ťažko chorej trinásťročnej Lízy. "Prosím vás o pomoc! Uplynuli už skoro tri mesiace a žiadna pomoc, ani peniaze nedošli. Myslím, že máme právo vedieť, kam sa podeli, "napísala Olga Kuznecovová prezidentovi Dmitrijovi Medvedevovi na sociálnej sieti Twitter. Peniaze z koncertu, na ktorý sa vraj vstupenka predávala za milión rubľov, mala inkasovať akási nadácia Federacja, o ktorej však nikto nič nevie, nemá ani internetovú stránku, ani nie je v žiadnom zozname registrovaných charitatívnych organizácií.

V predvečer koncertu Lízu na klinike navštívila hollywoodska hviezda Sharon Stoneová, a od tých čias si ľudia myslia, že malá pacientka má všetko, čo potrebuje, hoci podľa matky je opak pravdou, pretože po koncerte sa sponzori ku klinike otočili chrbtom. A tiež v nej silnie podozrenie, že si niekto chcel na smrteľne chorých deťoch naplniť vrecká.

Putin sa 10. decembra na galavečere v Petrohrade "nechal prehovoriť", aby sa chopil mikrofónu a anglicky zaspieval pieseň Blueberry Hill a tiež na klavír zahral melódiu vlasteneckej piesne obľúbenej "čekistami", príslušníkmi sovietskej tajnej služby KGB, v ktorej Putin svojho času tiež slúžil. Na večierku sa okrem Stoneovej objavili aj herci Mickey Rourke, Gérard Depardieu alebo Monica Belucciová. Sám Putin sedel pri stolíku so slávnou Taliankou Ornella Mutiovou.

Zúfalý list matky najprv rozhýbal ruský internet. Záhadná nadácie Federacja bola nakoniec donútená prehovoriť. Ale ústami svojej hovorkyne odkázala, že žiadne peniaze nevyberala, nič nikomu nesľubovala - veď ani nemá účet v banke - a jedine zamýšľala všeobecne "upozorniť na problém chorých detí" v Rusku. A hviezdy strieborného plátna vraj do Ruska prišli bezplatne, hoci
zo zákulisia znejú hlasy o honorároch v odhadovanej výške od 200.000 do milióna dolárov. Užívatelia internetu ale medzitým našli videozáznam z minulého novembra, podľa ktorého manžel šéfky nadácie, bývalý kremeľský úradník z Putinovej éry a ešte predtým sovietsky rocker Vladimir Kiseljov rozdával sľuby, že hneď po koncerte obdaruje niekoľko nemocníc toľko potrebným zdravotníckym vybavením a liekmi a 500 detí peniazmi. To isté zaznelo aj na tlačovej konferencii organizátorov. Teraz však Kiseljov všetko popiera, alebo mlčí. Celá aféra je vraj politický útok na premiéra Putina.

Situácia medzitým donútila prehovoriť aj premiérovho hovorcu Dmitrija Peskov, ktorý pripustil, že Putin sa s Kiseljovem pozná, poprel však, že by premiér mal s organizáciou galavečere čokoľvek spoločného. Obavy rodičov zo stratených peňazí sú vraj prehnané a sľubované prístroje a lieky sa dostanú do nemocníc, ako sa už stalo v prípade jednej moskovskej onkologickej
detskej kliniky. Podľa dnešného vydania denníka Kommersant išlo o "darčeky od Deda Mráza "a televízor, ako aj o návštevu herečky Mily Jovovičovej u malých pacientov, ale žiadne prístroje nedorazili. Škandál podľa ľudí z charitatívnych organizácií silne škodí charite v Rusku. "My a naši kolegovia z ďalších nadácií musíme skladať účty sponzorom z každého rubľa, ale teraz už dostávame listy s prekliatím, že všetko je podfuk ako Federacja, "posťažoval si Lev Ambinder z Ruskej nadácie Pomôcť. Denník Vedomosti dnes síce nabádal "nestrieľať na pianistu", ale dodal, že v Petrohrade zjavne nešlo o charitu, ale o reklamu samého premiéra za pomoci svetových hviezd. Podobné akcie podľa Kommersantu vraj mával Kiseljov na starosti aj v Kremli, ale funkciu skončil po škandáloch so zrušením koncertov Madonny a Erika Claptona v roku 2006.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:53