StoryEditor

Na rade je teraz Radičovej vláda

31.03.2011, 19:30
Autor:
npnp
Rozhovor. Šéf Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory Guido Glania pre HN:

Zahraniční investori  za najväčší problém na Slovensku dlhodobo považujú nedostatočný boj proti korupcii a netransparentnosť pri verejnom obstarávaní. Zlepšila sa čistota tendrov od nástupu vlády Ivety Radičovej?
Najnovší prieskum medzi našimi investormi ukázal, že veľa podnikov očakávalo s príchodom novej vlády zlepšenie v tejto oblasti. Vláda teraz musí ukázať, že je schopná zabezpečiť, aby sa situácia trvalo zlepšovala.

Radičová ešte pred vlaňajšími voľbami sľubovala rýchle prijatie zákona o elektronickom verejnom obstarávaní a ďalšie kroky, ktoré by zabránili korupcii. Napriek tomu prijímanie týchto opatrení ide len veľmi pomaly. Nie ste z toho sklamaní?
Sklamaní nie sme, pretože boj proti korupcii je dlhodobou záležitosťou. Prijalo sa už mnoho opatrení správnym smerom.

V minulosti sa investori sťažovali na množstvo prípadov podozrivých verených obstarávaní. Stretávajú sa s týmto problémom aj naďalej?
Tento problém sa musí riešiť dlhodobo. V každom prípade bolo v posledných mesiacoch menej korupčných škandálov. Vláda oznámila svoje úmysly, ako chce ďalej podstupovať, teraz musí prijať konkrétne opatrenia. Počkáme si na to, či naozaj dôjde k skutočnému zlepšeniu.


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 04:44