StoryEditor

Slovák, ktorý v Chorvátsku vybudoval adrenalínový raj

29.03.2011, 00:00

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Keď sa na chorvátsky ostrov Hvar dostal prvýkrát, ani vo sne netušil, že sa stane jeho trvalým domovom. Rodený Prešovčan Miroslav Štec si totiž na tomto chorvátskom ostrove splnil svoj sen o postavení vlastného raja pre adrenalínových športovcov.

Na malebnom ostrove v Jadranskom mori začínal pred siedmimi rokmi úplne od nuly. Kúpil si tu veľký pozemok priamo nad morom a postupne vybudoval jedno z najznámejších stredísk Cliffbase, ktoré si obľúbili dobrodruhovia z celého sveta. "Je tu mnoho možností pre lezcov, 120 odistených ciest, jedinečné lezenie na útesoch vysoko nad morom, windsurfing či morské kajaky," vymenúva Štec športy, ktoré si môžu u neho športovci vyskúšať.

Hostia z celého sveta
Ako sám Štec pripomína, za celým nápadom bola spočiatku skromná myšlienka. "Chcel som sa usadiť, nájsť si jednoduchú prácu a povinnosti," pripomína Štec, ktorý mal v Prešove pod palcom tri reštaurácie, a taktiež sa podieľal na zabehnutí firmy poskytujúcej internetové pripojenie. Ako však priznáva, za jeho rozhodnutím usadiť sa v Chorvátsku stálo viacero motívov. V prvom rade ho očarilo miesto, ktoré si vybral ako cieľ svojho výletu ešte v roku 2002. Okrem toho chcel svojim známym a priateľom ponúknuť oveľa viac než len pizzu a internet.

Informácie o jeho centre sa medzi adrenalínovými športovcami rozniesli veľmi rýchlo. "Stalo sa to dosť známym miestom, dá sa povedať, že až priveľmi. Najviac hostí je tu z Rakúska, Slovinska, Česka, Poľska, Nemecka, Spojených štátov, a najďalej naši návštevníci pochádzali asi z Čile," pripomína úspešný Slovák.

Ako sám tvrdí, toto miesto nevytvoril kvôli túžbe po obrovskom majetku. Vstupné do objektu je totiž skôr symbolické, a slúži len na akúsi bežnú údržbu areálu.
Jeho nápad však pomohol neďalekej dedinke Sveta Nedjelja, z ktorej sa stalo celkom slušné a atraktívne letovisko. Keďže hostí majú v Cliffabase aj počas mesiacov ako február, apartmány v dedine nemajú núdzu o návštevníkov takmer celý rok.

Zábava aj v zime
Ak by sa však v jeho adrenalínovom kráľovstve niekto nudil aj počas leta, Štec ponúka hosťom akúsi novodobú formu agroturistiky. Kto totiž chce, môže priložiť ruku k dielu, okopávať vinohrad, alebo jednoducho pomôcť s tým, čo je potrebné.

Keďže je Štec typom človeka, ktorý si užíva aj zimné športy, po niekoľkých rokoch na chorvátskom Hvare začal premýšľať nad tým, ako a kde tráviť zimné obdobie. "V zime je mi trochu smutno za snehom, a tak som sa rozhodol v slovinsko-taliansko-rakúskom pohraničí v meste Dovje otvoriť akúsi základňu pre zimné športy," tvrdí Štec.
Rozhodol sa tak zrekonštruovať pôvodný starý hostinec a chýbajúce zimné športy si vynahradiť takýmto spôsobom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:15