StoryEditor

Peniaze z fondov si vezme štát

13.12.2010, 23:00
Zmeny v maďarskom dôchodkovom systéme sú pomerne "jednoduché". Najdôležitejšou zmenou je zúženie trojpilierového systému na dvojpilierový.

  V hre tak naďalej ostane štátne a dobrovoľné penzijné sporenie. Z trojpilierového systému vypadne súkromná časť. Doteraz si v súkromných fondoch sporili viac ako tri milióny Maďarov a tieto fondy spravovali vyše deväť miliárd eur. Práve veľkú časť z nich sa ich zrušením snaží maďarský premiér nahnať peniaze do štátneho rozpočtu.

Stratia dve tretiny
Dôchodkový systém našich južných susedov bol až doteraz podobný tomu nášmu. Zamestnávateľ platil za svojich zamestnancov 24 percent do dôchodkových fondov, každý zamestnanec za seba odvádzal ďalších desať. Ak sa však Maďari rozhodnú zostať v súkromných fondoch, o príspevok od zamestnávateľa prídu. Ten totiž prepadne štátu. "Toto nie je reálna alternatíva,“ potvrdil pre HN maďarský analytik Péter Krekó.

Peniaze do pokladnice
Podľa analytikov sa Maďarom nepáči reforma kvôli dvom veciam. V prvom rade budú ich našetrené peniaze presunuté do štátneho systému automaticky, pokiaľ o zotrvanie v súkromných fondoch do konca januára budúceho roka nepožiadajú sami. V druhom rade im môže prekážať aj spôsob, ako budú peniaze použité. "Štát začne peniaze zo súkromných penzijných fondov míňať, a nie ich šetriť,“ potvrdil Krekó.
Aj napriek tomu, že finanční analytici a hráči na trhu podobné návrhy ihneď zamietli, posledné prieskumy verejnej mienky nepreukazujú žiadny negatívny ohlas. Podpora vlády totiž ostáva naďalej vysoká a pohybuje sa nad hranicou troch pätín.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:27