StoryEditor

Mladík zabíjal ľudí, terčom mala byť Obamova politička (video)

09.01.2011, 23:00
Desiatky výstrelov, šiesti mŕtvi, štrnásť zranených a kongresmanka Gabrielle Giffordsová v kritickom stave v nemocnici.

Práve takýto je tragický výsledok sobotňajšieho atentátu na demokratickú poslankyňu Snemovne reprezentantov počas mítingu strany v polmiliónovom meste Tucson.

Ohavný čin okamžite odsúdil aj americký prezident Barack Obama, ktorý je blízkym priateľom Giffordsovej. „Podobné otrasné násilné činy nemajú čo robiť v slobodnej spoločnosti,“ povedal Obama bezprostredne po tragédii. Lekári veria, že Giffordsová, ktorá leží po priestrele hlavy v nemocnici, prežije. Po náročnej operácii reagovala na pokyny lekárov, no tí ju museli uviesť do umelého spánku.

Ste hlúpa, vyhlásil strelec
„Videl som kongresmanku, ako sa rozpráva s ľuďmi. Zrazu sa zozadu priblížil muž a strelil jej do hlavy. Potom už strieľal všade,“ povedal člen lekárskeho tímu, ktorý kongresmanku operoval, a očitý svedok tragédie Steve Rayle. Za šialenou streľbou, pri ktorej zomrelo aj 9-ročné dievča a sudca federálneho súdu, stojí len 22-ročný mladík Jared Loughner (na malej snímke).

Muž, ktorého fascinoval Hitler, sa na vyčíňanie dôkladne pripravil. Na svojom profile na sociálnej sieti MySpace o sebe písal v minulom čase a svojim známym odkázal, aby sa naňho nehnevali. Loughner bol introvert, bral drogy, veril, že nastane apokalypsa a Giffordsovú neznášal. „Stretol sa s ňou pred tromi rokmi. Povedal jej, že je hlúpa,“ prezradila kamarátka z detstva Caitie Parkerová.

Žena z čierneho zoznamu
Polícia odmieta, že by bol mladík duševne chorý. Pri atentáte mu údajne pomáhal aj komplic, ktorý mal strelca na miesto činu priviezť. Kongresmanka však mala dôvody na obavy o svoj život už skôr. Dostávala výhražné listy a niekto jej rozbil aj okno na kancelárii. V žalúdku ležala kvôli podpore Obamovej zdravotníckej reformy aj neúspešnej republikánskej kandidátke na prezidentku Sarah Palinovej. Tá ju zaradila na zoznam politikov „na odstrel“. Práve zoznam dvadsiatich demokratov z USA z dielne Palinovej vyvoláva podľa mnohých politickú nenávisť.

01 - Modified: 2004-02-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ľudia s pohárikom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 13:28