StoryEditor

Paroubek šokoval. Stopol voľby

16.09.2009, 00:00
Predčasné voľby v Česku nebudú, o novom parlamente sa rozhodne až na jar.

V ústavnej kríze u našich západných susedov došlo včera k absolútnemu obratu. Hoci ešte ráno sa zdalo, že rozpusteniu parlamentu a vypísaniu predčasných volieb na začiatok novembra nič nebráni, dnes je všetko úplne inak a voľby budú s najväčšou pravdepodobnosťou až na prelome mája a júna budúceho roka. Postaral sa o to šéf sociálnej demokracie Jiří Paroubek, ktorý len pár hodín pred plánovaným rozpustením Poslaneckej snemovne zrušil všetky predchádzajúce dohody s ostatnými stranami a snahy o predčasné voľby zmietol zo stola. "Česká republika teraz potrebuje stabilnú vládu viac než inokedy a vláda Jana Fischera túto zodpovednosť musí prevziať. Musíme schváliť štátny rozpočet a na to potrebujeme fungujúcu Poslaneckú snemovňu,“ zdôvodnil Paroubek to, prečo poslanci jeho strany odmietli rozpustenie parlamentu podporiť. Zároveň dodal, že jeho strana okamžite zastavuje predvolebnú kampaň.

Topolánek vrátil mandát
Tento postoj vyvolal najmä u občianskych demokratov ostré reakcie. Expremiér Mirek Topolánek okamžite odovzdal poslanecký mandát. V parlamente by ho mal nahradiť niektorý z jeho straníckych kolegov. Práve Paroubek sa pritom v marci postaral o začiatok politického patu, keď uprostred českého predsedníctva v Európskej únii odvolal Topolánkov kabinet. "Strana, ktorá celú túto situáciu pred pol rokom vyvolala, teraz prišla s nekonštruktívnym rozhodnutím. Znamená to, že čas neplnohodnotného vládnutia, bez toho, aby som chcel znižovať kabinet Jana Fischera, bude trvať viac než rok,“ povedal pre HN politológ Tomáš Lebeda.
Na rozpustenie parlamentu bola potrebná trojpätinová ústavná väčšina. Keďže sociálni i občianski demokrati spolu s ďalšími stranami predčasné voľby podľa pôvodnej dohody podporovali, tento krok sa považoval iba za formalitu. Čakalo sa, že prezident Václav Klaus už tento týždeň vypíše predčasné voľby na 6. a 7. novembra. Nakoniec sa po zmene postoja ČSSD nenašiel na rozpustenie parlamentu dostatočný počet hlasov - proti zaradeniu hlasovania do programu sa vyslovili aj komunistickí a zelení poslanci.
Zo zodpovednosti za svoje rozhodnutie obvinil Paroubek Ústavný súd, ktorý pred dvoma týždňami zrušil predčasné voľby. Podľa ČSSD mohol urobiť rovnako aj teraz, po tom, ako parlament koncom minulého týždňa odklepol príslušnú zmenu ústavy. "Problém je, že Ústavný súd môže opäť rozhodnúť politicky. Povedzme si otvorene, problém je v tom, že Ústavný súd sa správa ako tretia komora parlamentu,“ dodal Paroubek.

Boj o rozpočet
Podľa lídrov sociálnej demokracie je teraz prioritou prijať štátny rozpočet. "Najdôležitejšie je zabrániť rozpočtovému provizóriu. Preto je potrebné začať okamžite rokovania o rozpočte na budúci rok,“ uviedol podpredseda strany Bohuslav Sobotka. Podľa neho je kľúčové, aby bolo možné schváliť rozpočet do konca roka, strana je preto pripravená začať tieto rozhovory už dnes.
Práve v boji o rozpočet vidia hlavný dôvod nečakaného kroku Paroubka aj analytici. "Tie júnové voľby sú teraz veľmi ďaleko. Obzvlášť v čase, keď beží naplno hospodárska kríza. Strana môže získať na tom, že nebude nútená niesť zodpovednosť za rozpočet. Naopak, pokiaľ nepresadí svoje návrhy do rozpočtu, tak sa môže postaviť voči terajšej úradníckej vláde do opozície,“ tvrdí Lebeda.
Paroubek teda podľa neho bude môcť prehlbujúce sa dosahy krízy a škrty v štátnom rozpočte kritizovať a vymedzovať sa voči nim. "Otázka je, či to vykompenzuje prepad popularity, ktorú táto zmena postoja prinesie. Tá je naozaj dosť problematická, obzvlášť, keď si uvedomíme, že ČSSD bola vlastne tým, kto túto situáciu odštartoval.“

01 - Modified: 2003-08-14 22:22:39 - Feat.: 0 - Title: Kratšie havarijné poistenie je nevýhodné 02 - Modified: 2003-08-14 22:24:52 - Feat.: 0 - Title: Rozšíri sa používanie jazykov menšín?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:55