StoryEditor

Kaddáfího chápadlá siahajú aj do talianskeho Juventusu

04.03.2011, 11:01
Experti odhadujú, že majetok líbijského diktátora dosahujú závratných 150 miliárd dolárov.

Len pred pár dňami svet pristúpil ku kľúčovému kroku a líbyjskému prezidentovi Muammarovi Kaddáfímu zmrazil majetok a účty v zahraničných bankách. Podľa CNN Money sa jeho majetok v zahraničných bankách odhaduje v hodnote až 150 miliárd dolárov. Ide o peniaze, ktorá pochádzajú z predaja miliónov barelov ropy ročne. V priebehu niekoľkých rokov Líbya investovala „ropné doláre“ v najmenej 35 krajinách na štyroch kontinentoch. Bankári sa snažia vypátrať a odhaliť kam siahajú finančné chápadlá líbyjského vodcu.

Jeho bizarný mix investícii zahŕňa napríklad finančné toky do realitných trhov a vydavateľstiev od Británie až po Blízky východ. Dokonca má aj 7,5 percentný podiel v svetoznámom talianskom futbalovom klube Juventus Turín. Podľa CNN jeho investičné toky sa v posledných rokoch odvrátili od Západu a smerovali do nestabilných afrických režimov, kde nalial niekoľko miliárd dolárov. Dokonca sa predpokladá, že má väčšinový podiel v jednej z komerčných bánk v Zimbabwe. Svoje financie pritom investuje cez najväčšie a najvplyvnejšie americké investičné banky.

Predpokladá sa, že tieto peniaze smerujú na najímanie zabijakov zo severnej Afriky, ktorí za Kaddáfího robia špinavú prácu a snažia sa udržiavať režim v jeho rukách za každú cenu. Po roku 2003, keď OSN zvýšila voči Kaddáfího sankcie, založil so svojimi finančnými expertmi štátne fondy (sovereign wealth fund), do ktorých za osem rokov pritieklo až 60 miliárd dolárov. Ak by chcel Kaddáfí niekoho vyplatiť na ruku, mohol by mu dať až v hotovosti 32 miliárd dolárov, ktoré má k dispozícii v amerických bankách a v Kanade. Do jeho finančného portfólia patrí aj ropná spoločnosť Verenex Energy, ktorú kúpil za 320 miliónov dolárov. Jeho chápadlá siahajú aj do ropného giganta Eni, či do najväčšej talianskej banky UniCredit.
Americkí a európski bankári veria, že zatiaľ objavili len vrchol ľadovca a sú presvedčení, že mnohé ďalšie investície urobil aj cez iné mená.

Miliardy dolárov Kaddáfi získal z každodenného exportu asi 1,1 miliónov barelov ropy. Z toho až 85 percent ropy smeruje do Európy. Líbya je štvrtým najväčším exportérom ropy v Afrike a dvanástim na svete. Jej celková denná produkcia sa dosahuje až 1,8 milióna barelov ropy.

Základné informácie o ropnom priemysle v Líbyi:
ropné rezervy: 46,42 miliárd barelov
ročná produkcia ropy: 77,1 milióna ton ročne
export: 1,33 miliónov barelov denne
príjmy z ropy: 31,38 miliárd dolárov ročne

Kde najviac exportuje ropu Líbya:
32% Taliansko
13,4 % Nemecko
13% Veľká Británia, Holandsko, Rakúsko, Portugalsko, Švédsko, Slovensko, Česko, Grécko
10% Čína
8,6% Španielsko
6% USA
3% Brazília

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 00:16