StoryEditor

Boj o Líbyu. Spojenci zničili líbyjské letectvo (video)

23.03.2011, 10:35
Sledujeme online | Spojencom sa podarilo oslabiť pozície Kaddáfího síl v bašte rebelov v Misuráte.

16:46 Spojenecké sily zničili líbyjské vojenské letectvo. Potvrdil to vicemaršál britského letectva Greg Bagwell. "Ich letectvo ako útočná sila už neexistuje a jeho systém protivzdušnej obrany je vážne narušený do tej miery, že môžeme beztrestne operovať nad Líbyou," dodal Bagwell.

16:03 Vzbúrenci v meste Misuráta privítali letecké útoky spojencov. "S leteckými útokmi sme optimistickejší," uviedol pre Reuters miestny obyvateľ. "Tieto údery nám dávajú nádej, osobitne preto, že sú presné a zasahujú (Kaddáfího) sily a nielen základne." Podľa obyvateľov pri tankovom a delostreleckom ostreľovaní Misuráty provládnymi silami v uplynulých dňoch zahynuli desiatky ľudí.

15:57 Situácia v meste Misuráta ostáva naďalej nebezpečná. Po spojeneckom bombardovaní jednotky Muammara Kaddáfího prestali s ostreľovaním mesta ťažkou technikou. Zo striech však na ľudí strieľajú ostreľovači. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov.

14:14 Vojenské lode NATO začali hliadkovať pri pobreží Líbye. Informoval o tom dnes kanadský brigádny generál Pierre St. Amand, podľa ktorého sa námorná operácia Unified Protector už "teraz uskutočňuje". Podľa diplomatov sa už postupne črtá dohoda o tom, akú by mala mať Severoatlantická aliancia zodpovednosť za bezletovú zónu nad Líbyou.

14:06 Dočasná národná rada, založená v povstalcami kontrolovanom meste Benghází, deklarovala vládu, na čele ktorej by stál zahraničný vyslanec Mahmúd Jibril.

Nisan Gouriani, hovorca výboru, hovorí s reportérom Al Jazeery o politickom vývoji.
https://www.youtube.com/embed/BQ5MfHkccRU
13:46 Kaddáfího sily pokračujú v obkľučovaní rebelmi kontrolovaného mesta Zintan, vzdialeného asi 90 kilometrov od hlavného mesta. Agentúru Reuters informoval obyvateľ meta: "Kaddáfího jednotky začali bombardovať zo severu asi pred pod hodinou. Bombardovanie trvá stále. Mesto je úplne obkľúčené. Situácia je veľmi zlá.

Dostávajú posily. Jednotky podporované tankami sa blížia k mestu. Prosíme spojenecké sily, aby prišli a ochránili civilistov."

13:00 "Spojenecké vzdušné sily bombardovali mesto dvakrát. Tesne po polnoci a potom pred menej ako dvoma hodinami,"hovorí obyvateľ mesta Misuráta reportérovi Reuters. Ako ďalej hovorí, Kaddáfího sily odvtedy na mesto nevystrelili.

12:06 Podľa jedného z obyvateľov mesta Misuráta zaútočili na tamojšie pozície Kaddáfího jednotiek spojenecké lietadlá. Kaddáfího tanky a delostrelectvo údajne po dvoch vzdušných útokoch z neba stopol paľbu na poslednú baštu povstalcov na západe krajiny. Uviedla to agentúra Reuters.

 

 


 

 

Medzinárodná koalícia zvažovala možnosť zásahu proti silám líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v Misuráte, kde sa povstalci bránia prorežimným jednotkám. Podľa amerických veliteľov ale panujú obavy, že by nálet v mestskej oblasti mohol spôsobiť veľké civilné straty. Lietadlá medzinárodných síl dnes v noci pokračovala v útokoch na líbyjské vojenské ciele, podľa BBC sa explózie nad ránom znova ozývali na okraji Tripolisu.

Americký admirál Samuel Locklear vyhlásil, že podľa správ rozviedok útočia Kaddáfího sily v Misuráte na civilistov. Podľa svedkov je v meste niekoľko tankov a niektoré ulice strážia zo striech ostreľovači. Boje v meste si podľa agentúry Reuters vyžiadali od pondelka najmenej 40 mŕtvych a vyše 100 zranených, miestne nemocnice navyše nie sú schopné sa o všetkých zranených postarať.

Podľa Locklear spojenci "zvažujú všetky možnosti" zásahu v Misuráte. Organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch ale varovala, že v mestských oblastiach sa bojové jednotky často pohybujú na rovnakom mieste ako civilné obyvateľstvo. Nálet by teda mohol zabiť práve tie civilistov, ktorých spojenci chcú chrániť.

Letecké údery medzinárodných síl pokračovali v noci na dnešok. V západnej časti Tripolisu, kde leží vojenská základňa, sa ozvalo niekoľko explózií. Nie je jasné, či bombardovanie spôsobilo nejaké škody.

Na východe krajiny zatiaľ pokračuje patová situácia pri meste Adžedábíja, ktoré držia Kaddáfího jednotky. Povstalci sa od začiatku týždňa snažia mesto dobyť, ale boli dvakrát odrazení. Predstavitelia rebelov upozorňujú, že nemajú ťažké zbrane, s ktorými by sa mohli postaviť tankom v Adžedábíji.

01 - Modified: 2004-03-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tomáš Hanák 02 - Modified: 2004-03-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zosadí Macháček Hanáka z trónu krásy?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:24