StoryEditor

Slováci zadržaní v Afrike sú už na slobode

03.09.2010, 09:58
Autor:
TASRTASR
Aktualizované 11.20 | Armáda Stredoafrickej republiky v stredu zadržala v krajine desiatku Slovákov vo chvíli, keď nakladali dve bedne so zbraňami a muníciou.

Slovenskí občania, ktorých v stredu zadržali v Stredoafrickej republike (SAR) miestni vojaci, sú už na slobode. Pre TASR to dnes povedal veľvyslanec SR v etiópskej Addis Abebe Milan Dubček a potvrdil hovorca MZV SR Ľuboš Schwarzbacher.     

Podľa hovorcu došlo v súvislosti so zatknutím siedmich občanov SR k nedorozumeniu na strane stredoafrických úradov. Slováci boli v tejto africkej krajine legálne, na dovolenke a mali aj oficiálne povolenia od miestnych úradov, dodal hovorca slovenskej diplomacie. Tá spolupracovala pri riešení prípadu s francúzskym veľvyslanectvom.
     
Panafrický týždenník Jeune Afrique vo štvrtok informoval, že vojaci zadržali desiatich Slovákov pri preberaní zásielky s dvoma debnami zbraní a streliva. Previezli ich do policajnej cely v metropole Bangui.
     
Podľa medializovaných zdrojov blízkych prezidentovi Francoisovi Bozizéovi malo ísť údajne o žoldnierov, ktorí sa mali pokúsiť destabilizovať situáciu v krajine. Hovorca MZV SR to jednoznačne dementoval s tým, že to boli poľovníci na dovolenke.
     
Niektoré zdroje naznačovali, že zatknutí sa stali obeťami vypätej politickej situácie v krajine. Prezident Bozizé po dlhom váhaní vypísal prezidentské voľby na 23. januára budúceho roku, hoci by sa podľa volebnej komisie mali konať už v októbri


Zväčšiť mapu

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 01:31