StoryEditor

Auto bez pilota prekonalo rekord. Z Milána do Pekingu

28.10.2010, 17:12

Ešte v júni odchádzala z talianskeho Milána bláznivá výprava, ktorej cieľom bolo precestovať autom naprieč Európou a Áziou do hlavného mesta Číny. Nebolo by na tom nič zvláštne, ak by sa nejazdilo v aute, ktoré funguje bez vodiča. Špeciálne auto, ktoré zostrojili talianski inštruktori, ovládajú GPS senzory vrátane kamier a laserových skenerov. Inštruktori v sprievodnom aute cestovali za autom 4 hodiny denne a dosiahli maximálnu rýchlosť takmer 60 kilometrov za hodinu. Auto, ktoré potrebuje na svoj pohon len elektrinu, včera šťastlivo dorazilo do Pekingu a prekonalo rekord v dĺžke trasy bezpilotného vozidla. Trojmesačný výlet cez východnú Európu, Rusko, Kazachstan, púšť Gobi sa šťastne skončil pri Veľkom čínskom múre.

Podľa inštruktorov vozidlo nemalo na ceste žiadne vážnejšie poruchy, a dokonca zviezlo aj niekoľkých stopárov, ktorý cestovali do Moskvy.

"Sme naozaj šťastní. Je to skutočný míľnik v odbore dopravnej robotiky,“ pochválil sa vedúci výskumného tímu Alberto Broggia. Ekologické vozidlo navrhla talianska spoločnosť Vislab, ktorá na strechu auta namontovala 12 senzorov, ktoré dokázali dokonale sledovať situáciu na ceste. Podľa vedcov v budúcnosti môžu byť podobné autá spôsobom, ako bojovať proti emisiám a rastúcim cenám ropy. "Tento výlet poukazuje na to, ako môže veda premeniť sen na skutočnosť. V budúcnosti môže poskytnúť mnohé ekologické a ekonomické prínosy,“ potvrdil riaditeľ Európskej komisie pre výskum, inovácie a vedy Maire Geoghegan - Quinn.

Podobný pokus začiatkom mesiaca zrealizovala aj spoločnosť Google. Úspešné testovanie prebehlo v americkom meste Santa Monice, kde vozidlo zvládlo 563 kilometrov. Americká spoločnosť sa tak nevenuje len internetu, ale hľadá aj nové alternatívne oblasti ekologického riešenia dopravy. Okrem spoločnosti Vislab a Google sa tomuto segmentu venuje aj General Motors, Volkswagen a americká Standfordova univerzita.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:23