StoryEditor

Samson pre HN: Európa si musí dávať pozor

11.02.2011, 19:11

Prezident Mubarak nečakane odstúpil. Prečo?
Vzhľadom na to, že Mubaraka opustili najbližší spojenci, ktorí ho držali nad vodou, znamená USA, tak nakoniec prezident na tomto základe rezignoval a ustúpil tomuto tlaku s tým, že Spojené štáty si chcú ponechať nejaký vplyv v Egypte a chcú nájsť nejakého jeho nástupcu, pretože videli, že tento prezident je neudržateľný a že sa davy nedajú spacifikovať. A od počiatku bola základnou požiadavkou týchto demonštrácií odstúpenie prezidenta. To sa splnilo a je len otázkou niekoľkých hodín, či časť týchto protestujúcich bude tieto návrhy nového človeka, tzn. viceprezidenta Sulejmána či to ľudia, opozícia bude akceptovať ako nejaké dočasné riešenie. Nová garnitútra bude musieť v tomto vákuu predostrieť nejaké nové zmeny, zrejme zmenu ústavy. Ak toto uspokojí situáciu, potom sa dá povedať, že sa Egypt bude stabilizovať. Ak sa hlavného slova v uliciach zmocnia radikáli, ktorí chcú viac ako zmenu režimu, ak budú chcieť niečo ďalšie, tzn. zmenu systému, prehodnotenie politiky na Strednom východe a v severnej Afrike, potom zrejme bude dochádzať k ďalším nepokojom. A potom zrejme zasiahne armáda.

Mohol by sa opakovať scenár z Tuniska, kde protestujúci neprijali niektorých členov novej vlády?
tento scenár v Egypte je celkom iný. Egypt je oveľa dôležitejší a oveľa podstatnejší pre mierový proces na strednom východe a pre stabilitu v arabskom svete. Situácia sa môže opakovať, ale podľa mňa sú v Egypte pri moci celkom iné sily, ktoré sa budú snažiť o to, aby sa Egypt nepohol na inú stranu a nezmenil smerovanie politiky v tomto regióne. Tunisko v tomto prípade akýmsi lakmusovým papierikom, v Egypte je omnoho viac svetových hráčov. Už niekoľko týždňov tu celkom určite pracujú mnohé tajné spravodajské služby a z tohto dôvodu si myslím, že je Egypt omnoho dôležitejší ako bolo Tunisko. To bolo len akousi rozbuškou, ktorá niečo začala, ale teraz bol tento problém presadený do skutočného centra diania na Strednom východe a v arabskom svete, ktorý dnes má vyše 300 miliónov obyvateľov.

Ako bude podľa vás na túto situáciu reagovať okolie?
Môže to byť príčinou nejakého domino efektu. Bude však záležať na reakciách určitých režimov. Autoritárske režimy nemajú problém s potlačením takýchto protestov v uliciach. Otázne je, či sa táto situácia prenesie do umiernených krajín ako napríklad Jordánsko alebo či sa prenesú do krajín, ktoré nepredstavovali prozápadnú zahraničnú politiku ako napríklad Sýria. Domnievam sa, že v tejto situácii je ťažké predvídať. Prezident ustúpil, obyvateľstvo zvíťazilo a dá sa predvídať, že toto povzbudí tie sily, ktoré chcú zmeny vo všetkých arabských krajinách. Z tohto hľadiska je to aj dobrá správa, že prezident ustúpil.

Mnohí sa obávajú zvýšenej hrozby toho, že sa k moci dostanú radikáli...
radikálne hnutia v Egypte čakajú. Bolo celkom taktické, že egyptské radikálne hnutie Moslimské bratstvo vyčkalo v pozadí na svoju šancu. Akonáhle budú protesty pokračovať a ľudia budú nespokojní, potom tu nastane obrovská šanca pre radikálov, ktorí ponúknu veľmi rýchle riešenie.

Je to hrozba pre Európu?
Samozrejme, dve tretiny ropy prichádzajúca do Európy prechádza cez Suezský prieplav a drvivá väčšina obchodu medzi týmto regiónom a Európou prechádza práve po mori. Európa tam má svoje želiezka v ohni. EÚ má svoju Stratégiu pre Stredomorie, ktorej úlohou je stabilizovať tento región. Ak sa táto oblasť dostane do problémov, v ktorých hrozí občianska vojna, prípadne vojna medzi arabskými štátmi, prvým, ktorý na to doplatí, bude únia. Spojené štáty stratia geopolitický vplyv, ale USA nie sú závislé od ropy v Perzskom zálive. EÚ bude tým prvým a hlavným aktérom, ktorý doplatí na nestabilitu v regióne.

Utrpí zmenou aj cestovný ruch?
veľké percento egyptského HDP tvorí cestovný ruch, keďže Egypt okrem zemného plynu nemá nejaké výrazné prírodné bohatstvo. Ak sa naruší turistický ruch, milióny ľudí prídu o obživu. Práve toto bude naďalej radikalizovať situáciu a nahrá to do rúk tým, ktorí budú sľubovať rýchle riešenia. každá destabilizácia v Egypte sa odrazí na cestovnom ruchu a závisí aj od schopnosti EÚ, USA a egyptskej armády, či sa im podarí presvedčiť svet, že turistický ruch medzi Egyptom a vonkajším svetom je v poriadku a že sa neporiadky skončili. Že krajinu čaká lepšia budúcnosť. Ak sa to nepodarí a ak ľudia budú pokračovať v tlakoch, zneistí to všetky cestovné kancelárie a všetkých dovolenkárov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:12