StoryEditor

Proti Orbánovi potrebujeme vládu, trvrí naša opozícia

20.04.2011, 00:00
Kontroverzná ústava. Najvyšší maďarský zákon nahneval aj Nemcov, nespĺňa európske princípy.

Maďarská ústava, ktorú v pondelok schválil budapeštiansky parlament, aj naďalej víri hladiny našej politickej scény. Po ostrej kritike opozície a náznakoch hrozby maďarského územného revizionizmu sa najnovšie proti ústave stavia aj naša koalícia. „Volebné právo neviazané na trvalý pobyt vnímam ako prejav neochoty zmieriť sa s územnou povahou svojej jurisdikcie a snahy premeniť ju na jurisdikciu osobnú,“ povedal pre HN poslanec KDH Radoslav Procházka.

Ochota spolupracovať?
Ak by však naša opozícia naplnila svoje slová a kvôli maďarskému najvyššiemu zákonu chcela novelizovať ten náš, sama na to stačiť nebude. Na zmenu ústavy by totiž potrebovala ústavnú väčšinu hlasov v parlamente, čo dnes predstavuje hlasy 90 poslancov. Predstavitelia opozičného Smeru-SD by si v takomto prípade mohli predstaviť spoluprácu aj s koalíciou. „Podľa mňa by sa dalo zakladať na konsenze s KDH, ktoré pred voľbami hlasovalo za náš zákon o štátnom občianstve,“ potvrdil pre HN podpredseda najsilnejšej opozičnej strany Marek Maďarič.

Potrebu dohody nevylučuje ani Procházka. „Jedinou účinnou ochranou bude jednotný postoj celej slovenskej parlamentne reprezentácie spolu so šikovnou diplomaciou,“ potvrdil Procházka.

Skeptickou koaličnou stranou v tejto otázke však ostáva Most-Híd. „Chceme si počkať na vykonávací predpis. Sú tam síce nejaké náznaky, ale stále poriadne nevieme, o čo ide,“ povedal pre HN predseda Mosta Béla Bugár.

Nahnevaní Nemci
Kritika na ústavu sa však do Budapešti nevalí len od nás. Najnovšie na ňu dosť ostro zaútočil aj štátny tajomník nemeckého rezortu zahraničia Werner Hoyer, ktorý pochybuje o tom, či je nová ústava v súlade s princípmi únie. Budapešť však akúkoľvek kritiku ostro odmieta. „Maďarsko muselo desaťročia znášať, že nám z iného hlavného mesta hovorili, čo máme robiť, čo smieme robiť, alebo čo má maďarská ústava obsahovať. Tie časy sú už preč,“ potvrdil pre agentúru DPA hovorca premiéra Viktora Orbána Péter Szíjjártó.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:04