StoryEditor

Muammar Kaddáfí prišiel o svoje letectvo

23.03.2011, 23:00
Desiatky obetí, pribúdajúci zranení, neutíchajúce boje a neustále nálety stíhačiek spojencov. Aj tak vyzeral v poradí piaty deň od začiatku vojenskej operácie Počiatok odysey v Líbyi.

Aj keď boje pokračovali vo viacerých mestách, spojencom sa darilo veľmi dobre. Podľa zástupcu britského vojenského letectva Grega Bagwella sa spojencom podarilo zničiť diktátorov letectvo a koaličné sily môžu voľne lietať na Líbyou a útočiť na vojská všade, kde ohrozujú civilistov.

Po udržaní bašty povstalcov na východe Líbye, Benghází a zničení vojenského veliteľstva Muammara Kaddáfího sa im včera podarilo opäť odvrátiť útok vládnych vojsk. Tentoraz však išlo o jediné západolíbyjské mesto v rukách povstalcov, Misurátu. "Kaddáfího jednotky od náletov nevystrelili zo svojich diel ani jedenkrát,“ potvrdil pre BBC Sadún, obyvateľ Misuráty. Jeho slová potvrdzuje aj lekár z rovnakého mesta, ktorý spojenecké nálety podporuje. "Keď Kaddáfího jednotky počujú zvuky lietadiel, utekajú,“ povedal pre BBC.

Situácia je však podľa neho v nemocnici, v ktorej pracuje, kritická. Namiesto zranených už počítajú len mŕtvych.

Strach o civilistov
Útok na Kaddáfího jednotky, ktoré sa snažili Misurátu dobyť, pritom už v utorok avizoval americký admirál Samuel Locklear. Spojenci totiž mali obavy o životy civilistov. Práve v tejto bašte rebelov sa diktátor nebál využiť mnoho neštandardných prostriedkov boja.                                                          

Jeho vojaci sa prezliekali za civilistov a mesto bolo plné ostreľovačov, ktorí zo striech budov strieľali ľudí na uliciach. Práve v Misuráte od začiatku nepokojov v krajine zahynulo v bojoch medzi vládnymi jednotkami a povstalcami niekoľko desiatok civilistov. Medzi nimi má byť údajne aj päť detí.

Situácia bola pred náletmi spojencov v meste naozaj vážna. "Ostreľovači strieľajú na nemocnicu, nikto sa nemôže dostať von ani dovnútra.

Vnútri sú traja mŕtvi a ďalší v kritickom stave,“ dodal Sadún.

Problémy s útokmi na civilistov priznáva aj riaditeľ Severoatlantickej aliancie Stephen Szabo. "Koalícia môže mať menšie problémy s tým, ako Kaddáfímu zabrániť v útokoch a masakrách civilistov. Otázne však je, ako by sa spojenci zachovali, keď by sa stiahol do Tripolisu,“ potvrdil pre HN Szabo.

NATO v akcii
Aj napriek tomu, že rozhodnutie NATO zapojiť sa do akcie trvalo niekoľko dní, k líbyjskému pobrežiu dorazili jeho prvé lode. Tie majú za úlohu dozerať na zbrojné embargo, ktoré má zabrániť pašovaniu zbraní do tejto severoafrickej krajiny. Do akcie sa dokonca podľa činiteľov aliancie zapojilo aj Turecko.

V líbyjských vodách tak bude čoskoro hliadkovať päť tureckých lodí a jedna ponorka. Ankara dosiaľ všetky akcie spojené s operáciou Počiatok odysey odmietala. "NATO je pre Turecko veľmi dôležitou vizitkou. Keby ostalo bokom, tak by sa nastolila otázka, čo robí v NATO, a aj otázka jeho orientácie na západ,“ potvrdil pre HN bezpečnostný analytik Ivo Samson, podľa ktorého si Ankara takýmto krokom určite nerozhnevá vlastných obyvateľov.

Konsenzus však ešte chýba v účasti NATO na bezletovej zóne. S tou však Ankara definitívne nesúhlasí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 06:56