StoryEditor

Naši europoslanci sú so Šefčovičom spokojní

19.01.2010, 07:42
Autor:
TASRTASR

Slovenskí europoslanci sú veľmi spokojní s vystúpením dezignovaného slovenského komisára Maroša Šefčoviča počas jeho pondelňajšieho híringu na pôde Európskeho parlamentu. Ich maďarská kolegyňa Lívia Járókaová z radov ľudovcov, ktorá spolu s Józsefom Szájerom prišla s tvrdeniami o Šefčovičovom údajnom pritirómskom vyjadrení, po skončení vypočutia vyhlásila, že chcela jasnejšie odpovede na svoje otázky.

"Presvedčil ma výkon slovenského kandidáta, myslím si, že obstál v tom veľmi ťažkom trojhodinovom híringu, bol spontánny, niekedy sa aj rozčúlil alebo prejavil emócie, čo je vždy veľmi pozitívne prijaté. Myslím si, že dostával ťažké otázky," uviedol Eduard Kukan (SDKÚ).

Podľa neho bol Šefčovič presvedčivejší ako podpredsedníčka komisie a vysoká predstaviteľka EÚ pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonová a jeho vystúpenie bolo približne na rovnakej úrovni ako híring dezignovaného českého komisára Štefana Füleho.

Boris Zala (Smer-SD) hodnotí vystúpenie Šefčoviča za doteraz najlepšie z tých, ktoré videl.

"Toto bolo asi najlepšie vystúpenia a myslím si, že dôkazom je aj potlesk, ktorý bol aj na záver jeho vystúpenia. Druhým najlepším bol Füle," zhodnotil výkon Šefčoviča Zala.

Podľa Jaroslava Pašku (SNS) sa ukázalo, že Šefčovič je profesionálny diplomat a tieto svoje skúsenosti využil pri diplomatických odpovediach na viaceré zákernejšieho otázky tak, že nikoho neurazil. Adekvátne podľa neho Šefčovič objasnil aj kontroverznú rómsku kauzu.

"Ukázalo sa, že doposiaľ nikto nedokázal preukázať, že takýto výrok zaznel. Pán Šefčovič sa vyjadril, že on sám si nepamätá, že by sám niečo takéto niekedy povedal, ale že nevylučuje, že sa o takejto téme rozprávali. Tí, ktorí ho z toho obvinili, tak sami nevedia, preukázať, že by niečo podobné povedal," pripomenul Paška.

Útok zo strany maďarského europoslanca Szájera, ktorý sa Šefčoviča opakovane pýtal, prečo čakal päť rokov s ospravedlnením za svoj výrok, bol počas híringu podľa Kukana očakávaný a Šefčovič bol naň pripravený. Kukan si ale nemyslí, že sa tým celá kauza uzavrela.

"Mám dojem, že oni (maďarskí europoslanci) neboli s tým spokojní a že budú do toho ďalej zasahovať, ale myslím si, že ostatní jeho vystúpenie prijali," domnieva sa Kukan.

Járókaová potvrdila Kukanove slová o svojej nespokojnosti. Šefčovičove prísľuby, že bude intenzívne pracovať pri pretláčaní rómskej problematiky do popredia, síce víta a teší sa na spoluprácu s ním, ale očakávala jasnejšie a jednoznačnejšie vysvetlenie.

"Zatlieskala som mu, lebo myslím, že nie je ľahké hovoriť tu tri hodiny o vážnych profesionálnych otázkach, takže mu samozrejme k tomu gratulujem. Ale na moje otázky som nedostala skutočne jasné odpovede, čo je smutné," konštatovala maďarská europoslankyňa.

Čo ju najviac zaujímalo a čo malo byť objasnené, je, či Šefčovič výrok o Rómoch zneužívajúcich slovenský sociálny systém povedal alebo nie.

"To, čo hovoril, že si nepamätá a ak to povedal, tak to veľmi ľutuje, nie je podľa mňa správny spôsob, ako sa k tomu stavať," tvrdí Járókaová očakávajúca, že si aj ostatní politici z tohto prípadu zoberú ponaučenie a budú vážiť slová. Maďarská členka EP zároveň opakovane poprela, že by išlo o slovensko-maďarský problém.

"Ja zastupujem európskych Rómov a v tomto prípade nemám žiadne iné záujmy," vyhlásila Járókaová.

Podľa predstaviteľa frakcie liberálov Andrewa Duffa bol Šefčovič veľmi kompetentný a dobre pripravený.

"Ja myslím, že sa vyjadril jasne, a že sa ukázalo, že obvinenia zo strany ľudovcov na jeho adresu sú nezmyslom. Ak sa dostane do komisie, bude podľa mňa veľmi dôveryhodnou a kompetentnou osobou," uzavrel Duff.

01 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 03 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 04 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 05 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:47