StoryEditor

Nemáme jedlo, vodu ani eletrinu, odkazujú svetu Líbyjčania

24.03.2011, 23:00
"90 percent obyvateľov Misuráty nemá čo jesť, nemajú elektrinu ani vodu. Urýchlene potrebujeme pomoc."

Aj takéto správy sa včera objavili na sociálnej sieti Twitter po tom, ako Kaddáfího vojská zaútočili na tretie najväčšie mesto v severoafrickej krajine, Misurátu. Tú pritom domáci považujú za druhú baštu povstalcov. V Líbyi včera šiesty deň pokračovala vojenská operácia Počiatok odysey, ktorou sa spojenci pod taktovkou USA snažia presadiť bezletovú zónu.

Boje neutíchli ani počas včerajška, situácia je v súčasnosti najhoršia na západe krajiny, kde sa nachádza aj hlavné mesto Tripolis. Zdá sa, že i napriek tomu, že sa spojeneckým silám v stredu podarilo poraziť diktátorovo letectvo, Kaddáfí sa nevzdáva. Najnovšie sa rozhodol v Misuráte zaútočiť na civilné obyvateľstvo v nemocnici. Miestni lekári agentúre Reuters povedali, že vojaci ostreľovali zdravotnícke objekty z tankov a diel. "Počas útokov na nemocnicu zomreli traja civilisti,“ potvrdil pre BBC miestny obyvateľ Sadoon. Útokom tankov sa podľa miestnych lekárov v noci na štvrtok nevyhli ani obytné štvrte.

Aj napriek tomu, že vládne jednotky tvrdia, že sa útokom civilistov bránia, boje v uliciach v tomto polmiliónovom meste pokračovali. Podľa miestnych boli včera strechy domov plné ostreľovačov a počas niekoľkých hodín zabili najmenej 16 ľudí. Aj preto sa mnoho obyvateľov Misuráty bálo vychádzať na ulicu.

Do Kaddáfího pasce však okrem miestnych padli aj zahraniční pracovníci. Armáde sa totiž podarilo obsadiť miestny prístav, kde uviazlo niekoľko tisíc robotníkov z Egypta a subsaharskej Afriky, ktorí chceli z vojnou zmietanej krajiny ujsť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:07