StoryEditor

Radičová chcela v Bruseli tresty, hrozia však už aj nám

16.09.2010, 19:29
Autor:
npnp
Tak dlho sme žiadali Európsku úniu o prísnejšie tresty pre rozpočtových hriešnikov, až sme si takmer podpílili konár sami pod sebou.

Európski lídri včera na bruselskom summite rozhodovali o sankciách pre nezodpovedné ekonomiky. Výsledok je však trochu iný, než Slováci očakávali.
Na chystané stopnutie peňazí z eurofondov pre krajiny s vysokým deficitom totiž môžeme tvrdo doplatiť aj my. „Takýto systém sankcií vyvoláva množstvo vážnych problémov. Napríklad pri siahaní na podporu z eurofondov máte projekty, ktoré sa týkajú viacerých členských štátov. Ak jedna krajina nedodrží pravidlá, prečo by mali byť trestané tie ostatné?“ uviedla naša premiérka Iveta Radičová.
Veľký problém je aj v tom, aké druhy eurofondov by mali podliehať sankciám. Nové členské krajiny sa obávajú toho, že nový systém trestania najviac pocítia práve ony. „Bohaté krajiny napríklad nečerpajú až tak peniaze z kohézneho fondu. Ak by sa sankcie týkali iba jeho, tak by boli určené len pre chudobnejšie krajiny,“ potvrdil pre HN Radičovej hovorca Rado Baťo.
Preto je potrebné, aby tresty boli čo najférovejšie pre všetkých. Svoj názor na ne povedia aj Slováci. „O sankciách budú musieť rozhodnúť všetky členské štáty únie," uviedol pre HN Rehnov hovorca Amadeu Altafaj-Tardio. (np)


Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:53