StoryEditor

Číňania sú vystrašení

23.04.2003, 00:00

Čínske hlavné mesto Peking, kde vyčíňa akútny respiračný syndróm (SARS), nebolo také vystrašené od študentskej masakry na Námestí nebeského pokoja v roku 1989, napísal včera britský denník Times. Pred týždňom ešte takmer nikto o víruse SARS nevedel, dnes sa takmer o ničom inom nehovorí. Mnohí ľudia zostávajú celé dni doma, aby sa nevystavovali nákaze.
Predaj bicyklov sa údajne zdvojnásobil, pretože tí, čo si nemôžu dovoliť vziať neplatené voľno, sa aspoň snažia vyhnúť hromadnej doprave. Ľudia majú pocit, že nemôžu veriť miestnym úradom, vláda sa podľa nich snaží rozsah nákazy zatajiť.
Times informujú aj o úsilí kanadských úradov zabrániť rozširovaniu choroby v Toronte, kde už akútnemu respiračnému syndrómu podľahlo 14 ľudí. Najnovšiu paniku spôsobila zdravotná sestra so symptómami choroby, ktorá napriek varovaniu použila mestskú hromadnú dopravu.
Noviny Financial Times si v súvislosti so SARS všímajú zriedkavé priznanie vysokého predstaviteľa čínskeho režimu, ktoré podľa nich nabúralo múr tajnostkárstva. Činnosť členov politbyra sa v Číne zvyčajne považuje za štátne tajomstvo, pokiaľ nie sú informácie explicitne určené na zverejnenie v oficiálnych médiách. Ale priznanie najvyššieho predstaviteľa správy Pekingu, že dostatočne včas neposkytol presné informácie o rozsahu epidémie SARS, je podľa Financial Times prejavom kajúcnosti a mohlo by byť predzvesťou novej transparentnosti čínskej vlády.
Pozornosť vzbudil aj fakt, že zamestnanci pražského ruzynského letiska, ktorí prichádzajú do styku s cestujúcimi, dostali k dispozícii ochranné rúška. Podľa českého denníka Lidové noviny sa zamestnanci môžu sami rozhodnúť, či rúška, ktoré ich majú chrániť pred rýchlo sa šíriacim ochorením SARS, budú nosiť alebo nie. Rozdanie týchto ochranných prostriedkov na letisku v Prahe -- Ruzyni je prvým bezprostredným opatrením, ktoré v tejto súvislosti Česká republika prijala.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:58