StoryEditor

Vojenský zásah nie je šťastná voľba

20.03.2011, 23:00

Má vojenská intervencia v Líbyi šancu na úspech?
Túto intervenciu považujem za nešťastnú, a to z dvoch dôvodov. Povstanie totiž prebieha v celom arabskom svete a Líbya je jediná, kde sa Západ rozhodol zasiahnuť. V súčasnosti sa strieľa do študentov v Jemene, uskutočnila sa vojenská intervencia v Bahrajne a Západ zostáva pokojný. Líbya je zaujímavá ropou. Najväčšie problémy vidím v tom, že spojenci mali možnosť sprostredkovať rokovania medzi Kaddáfím a povstalcami, čo mohol zorganizovať Západ, a ten aj napriek tomu siahol po zbraniach. Myslím si, že je to nešťastný spôsob riešenia.

Zásah veľmi ostro presadzoval francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Aké mal na to podľa vás dôvody?
Nesmieme zabúdať, že v poslednom prieskume ho porazila Marin Le Penová, takže Sarkozy si takýmto spôsobom rieši aj domácu situáciu. Objavujú sa však aj obvinenia, podľa ktorých mal Sarkozy dostať na svoju prezidentskú kampaň peniaze práve od Kaddáfího. Takýmto spôsobom sa pravdepodobne snaží dokázať, že sa mu necíti byť zaviazaný.

Kaddáfí sa vyhráža ozbrojením milióna Líbyjčanov. Pomôže mu to?
Technická prevaha Západu je obrovská. Otázne však je, čo potom. Zbombardovať územie totiž nestačí, musia ho obsadiť. Nemá ho však kto obsadiť, no povstalci to nebudú, pretože ich nie je dosť. Znamená to, že občianska vojna by pokračovala. Kde máme istotu, že z toho nebude ďalší Afganistan alebo Irak?

Je známe, čo sa deje teraz, žiadna z mocností sa však nevyjadruje, aké sú plány do budúcnosti...
Povstania v celom arabskom svete sú spontánne aktivity, ktoré vyvierajú zo sociálnej a z politickej nespokojnosti. Prieskumy verejnej meinky v arabskom svete ukazujú, že väčšina ľudí je protizápadne a protiamericke orientovaná. Ak sa otvorí cesta demokracii, môže to byť cesta k úspechu takým silám, akým bolo v Alžírsku víťazstvo fundamentalistických síl Jojoba, ktoré sa skončilo masakrom 200-tisíc ľudí. Heslá o demokracii sú v takýchto prípadoch veľmi povrchné. Keby si mala väčšina ľudí vybrať vládu, nebude to proamerická vláda.

Dokedy má Kaddáfí šancu útokom odolávať? Je to vodca, ktorý by bol ochotný za svoju krajinu padnúť?
Na to, aby napríklad porazili spojenci Saddáma Hussajna, museli do krajiny poslať pozemné vojská. Ak nepristúpia k pozemným vojskám, Kaddáfí dokáže klásť odpor veľmi dlho. Nesmieme totiž zabúdať na to, že pochádza z barbarských kmeňov a dokázal by sa stiahnuť do púšte. Vybombardovať sa ho pokúšali už za Ronalda Reagana a výsledkom bolo, že namiesto neho zabili jeho dcéru. Martina Lidinská

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 12:57