StoryEditor

Líbyjskí rebeli obnovujú vývoz ropy

06.04.2011, 00:00
Obchod s čiernym zlatom. Do Kataru vypláva tanker s miliónom barelov.

Líbyjskému obchodu s ropou po takmer troch týždňoch svitá na lepšie časy. Povstalci včera oznámili, že do prístavu Marsa el-Hariga neďaleko mesta rebelov Tobruk pripláva tanker. Plavidlo pod libérijskou vlajkou do Tobruku vyslala grécka spoločnosť Dynacom Management. Do tankera by mali pracovníci ťažobných spoločnosti naložiť milión barelov čierneho zlata, ktoré má smerovať pravdepodobne do Kataru. Práve táto malá krajina totiž uznala líbyjských povstalcov ako legitímnu vládu a súhlasila s nákupom ropy práve z oblastí obsadených povstalcami bojujúcimi proti režimu Muammara Kaddáfího.

Lepšie časy
Obchod s ropou v Líbyi sa nepohol takmer tri týždne, kedy sa ťažobné práce na mnohých miestach kvôli ťažkým bojom úplne zastavili. Veľa oblastí totiž ostalo bez elektrickej energie a mnoho zamestnancov sa bálo prísť do roboty alebo sa dokonca pridali k jednej z bojujúcich strán. Líbya bola pritom tretím najväčším výrobcom ropy v Afrike.
Podľa mnohých je práve prvý vývoz čierneho zlata dobrou správou. "Dôležité to nie je len preto, že ide o prvý náklad za posledných osemnásť dní, ale aj v tom, že je to dobrým signálom pre Líbyu na otvorenie medzinárodného obchodu a prepravy. Určite to vyšle dobrú správu ostatným vlastníkom tankerov,“ povedala pre BBC Michelle Wiese Bockmann z britského denníka Lloyd's List. Podľa neho by sa tak ropa mohla vyvážať aj do Talianska. Práve Taliani boli totiž veľmi dôležitými nákupcami ropy.
Obnova obchodu s ropou by mohla potešiť aj ostatné krajiny. Francúzi, Taliani a ďalšie európske krajiny majú na území ovládanom líbyjskými povstalcami desiatky pobočiek svojich firiem.

Stála hrozba
Aj napriek tejto nádeji sú však niektorí analytici skeptickí. "V Líbyi bola produkcia ropy v posledných dňoch skôr nulová. Boje neutíchajú, z čoho vyplýva, že produkčné zariadenia nebudú pracovať v plnej kapacite,“ povedal pre HN Boris Tomčiak zo spoločnosti Colosseum. Ten veľký vplyv na zvýšenie globálnej ponuky ropy na svetových trhoch v najbližších dňoch neočakáva. Martina Lidinská

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 23:52