StoryEditor

Apokalypsa na Haiti sa stupňuje. Pomáhajú i Slováci

18.01.2010, 23:00
Autor:
(NP)(NP)

Situácia na Haiti sa necelý týždeň po katastrofálnom zemetrasení vyhrocuje do nepredstaviteľných rozmerov. Po hlavnom meste chodia tisícky ozbrojených členov gangov, ktorým sa podarilo ujsť zo zrútených väzníc, a terorizujú zúfalých obyvateľov. Najnovšie odhady hovoria o 200-tisíc obetiach. "Škody v okolí hlavného mesta dosahujú apokalyptické rozmery. Pri ničivom zemetrasení sa zrútilo mnoho škôl, nemocníc a budov. Ľudia prebývajú na uliciach, v parkoch a na parkoviskách,“ povedal pre HN honorárny konzul Slovenska na Haiti Claude Martin. Zemetrasenie úplne zničilo hlavný prístav a na prepravu humanitárnej pomoci využívajú len preťažené letisko.

Na ostrov už vyrazili aj prví slovenskí záchranári. "Dvaja technici odleteli na ostrov včera. Zdravotnícky tím odchádza dnes, ďalší lekári spolu so skupinou záchranárov odletia pod mojím vedením vo štvrtok a poslední budúci týždeň v utorok,“ povedal pre HN Vladimír Krčméry, rektor Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave. Na Haiti už niekoľko rokov pracujú štyri misie tejto školy. V jednej z nich zahynulo pri zemetrasení 13 z celkovo 19 haitských sestier. Trinásťčlenný záchranný tím z Gabčíkova vezie na ostrov poľnú nemocnicu.

Prečítajte si aj:
Zničenému Haiti už ideme na pomoc

Zničenému karibskému ostrovu Haiti sa na pomoc po minulotýždňovom tragickom zemetrasení ponáhľa aj Slovensko. Už včera odcestoval na Haiti prvý tím zo Slovenska, ďalšie sa k nemu pripoja v najbližších dňoch. Celkovo tento týždeň odletia na ostrov viac než dve desiatky záchranárov. „Spolu posielame na Haiti štyri tímy, tri lekárske a jeden nelekársky. Dvaja členovia technického personálu odišli na sever krajiny už včera,“ povedal pre HN Vladimír Krčméry, rektor Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, ktorá má v súčasnosti na ostrove štyri humanitárne pracoviská. Samotný Krčméry bude v skupine, ktorá do Karibiku odletí vo štvrtok.

01 - Modified: 2003-09-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Yukos poprel predaj 02 - Modified: 2003-09-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dcéra U.S. Steel ukončila prevzatie Sartid 03 - Modified: 2003-09-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Transrapid dobýja Čínu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:55