StoryEditor

Atómka vo Fukušime je už nebezpečná ako Černobyľ

13.04.2011, 00:00
Jadrová katastrofa. Únik radiácie v Japonsku by podľa expertov mohol prevýšiť Ukrajinu.

Japonské úrady včera potvrdili to, čoho sa celý svet obával. Tragédia v jadrovej elektrárni Fukušima dosiahla najvyšší stupeň nebezpečenstva, čím sa táto katastrofa vyrovnala tej spred štvrťstoročia v ukrajinskom Černobyle. „Zvýšili sme závažnosť na stupeň sedem, pretože dosah radiácie je veľký – od vzduchu, cez zeleninu, vodu v kohútikoch a oceáne,“ povedal včera médiám Minoru Oogoda z japonskej agentúry pre jadrovú a industriálnu bezpečnosť.

Podľa prevádzkovateľa atómky, spoločnosti Tepco, však môže mať tragédia oveľa väčší dosah. „Únik radiácie nebol úplne zastavený a obávame sa, že by mohol prípadne dosiahnuť úrovne radiácie z Černobyľu alebo ju dokonca ešte prekonať,“ povedal médiám zástupca spoločnosti Tepco.

Neskoré varovanie
Aj napriek tomu, že únik radiácie je momentálne desaťnásobne nižší než celkové množstvo uniknutého žiarenia na Ukrajine, patrí japonskej atómke smutné prvenstvo. „V 12 prefektúrach sa našli rádioaktívne látky v pitnej vode, pôde aj potravinách, čo znamená, že sa rádioaktivita dostala do potravinového reťazca. Greenpeace vyzýval japonskú vládu už pred tromi týždňami, aby zvýšila stupeň ohrozenia na sedmičku,“ potvrdila pre HN koordinátorka energetickej kampane Greenpeace na Slovensku Andrea Zlatňanská.

Doteraz pritom japonskú haváriu experti zaraďovali na piaty stupeň. Počas niekoľkých hodín však únik radiácie z fukušimských reaktorov dosahoval množstvo, ktoré zodpovedá najvyššiemu stupňu medzinárodnej stupnice.

Mlčanie vlády
Mnohí obyvatelia oblastí, ktoré pred viac ako mesiacom postihlo silné zemetrasenie a následne prívalová vlna cunami, sa dlhodobo sťažujú na nedostatok informácií od vlády. To pripúšťa aj Zlatňanská. „Niektorí nevedia, že nemajú jesť ovocie a zeleninu zo svojich záhrad. Je potrebné minimálne evakuovať z ešte širšej oblasti ženy a malé deti,“ dodala Zlatňanská.

Situáciu však naďalej komplikujú aj pokračujúce otrasy zeme. Tie si v provincii Čiba včera vyžiadali podľa americkej CNN najmenej šesť obetí. S veľkými problémami pritom stále bojuje aj samotná elektráreň. Záchranárom sa nedarí ochladzovať bazén s palivovými tyčami a štvrtý reaktor včera zasiahol ďalší požiar. Martina Lidinská

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:11