StoryEditor

Prvý robotočlovek letí do vesmíru. Nahradí astronautov? (video)

23.02.2011, 09:57
Posledná misia ISS bude pre expertov výnimočná. Na palube raketoplánu Discovery bude totiž jeden výnimočný hosť.

Ide o humanoidného robota Robonaut 2, teda prototyp robotického asistenta, ktorý má pomôcť ľudskej posádke s prácami a opravami, ktoré vyžadujú zásah mimo stanice, teda v kozmickom priestore. Výskumníci dúfajú, že tento skúšobný projekt by sa mohol v budúcnosti rozvíjať.

Zdokonalení roboti by mohli byť v budúcnosti vo vesmírnych misiách úplne bežní. Ďalšie generácie by mohli už samostatne pracovať na Mesiaci alebo na povrchu akejkoľvek planéty. „Tento projekt je dôkazom, že roboti budú zastúpení nielen vo vesmíre ale aj na Zemi, nie ako náhrada ľudí, ale ako pomocníci ľudí, ktorým im pomôžu pri kľúčových úlohách,“ povedal John Olson, riaditeľ NASA zodpovedný za výskumné systémy.

Oproti ostatným robotom, ktorí sa zameriavajú na manipuláciu s ťažkými objektmi, je Robonaut 2 oveľa rýchlejší a obratnejší. Jeden robot stál NASA asi 2,5 milióna dolárov, Pripomína akéhosi boxera, je vysoký vyše metra a váži asi 150 kilogramov. R2 je spoločným projektom NASA a automobilky General Motors. Podľa výskumníkov by mohol pracovať nielen vo vesmíre ale na základe dohody GM aj za montážnymi linkami v závodoch. R2 je postavený prevažne z hliníka a ocele. V jeho hlave je zabudovaných päť kamier vrátene infračervenej kamery v ústach, ktoré mu umožnia vidieť trojdimenzionálne. Každá z jeho rúk váži asi deväť kíl a dokáže artikulovať prstami. Na chrbte nosí batoh s akumulátorom, ktorý mu umožní sa oslobodiť od drôtov na dobytie energie.

Vedci sú v použití robotov vo vesmíre veľmi optimistickí. „Budem využívať Robonauta na obežnej dráhe, aby sme sa viac dozvedeli o tom, ako roboti môžu prevziať úlohy astronautov – niektoré rutinné záležitosti, ale samozrejme aj nebezpečné úlohy,“ povedal Scott Higginbotham, jeden z manažérov misie Discovery. Je prvým krokom, ako zistiť, čo v skutočnosti dokáže a aké ma v praxi schopnosti.

Let Discovery

Prvý let Discovery sa uskutočnil 30. októbra 1984. Počas 38 misií strávil raketoplán 351 dní na obežnej dráhe. Zem obletel celkovo 5628-krát a niesol spolu 246 členov posádky. Okrem toho bola prvou vesmírnou loďou, ktorá „odchytila“ družicu a sprevádzala ju na Zem. Discovery tiež vyniesol do kozmu Hubbleov teleskop. Raketoplány však majú pred sebou posledný let, ktorý sa uskutoční zajtra okolo desiatej večer.



 

 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 09:10