StoryEditor

Europoslancov strašia pokuty za absencie

06.09.2010, 00:00
Europoslanci majú na výber. Buď si vypočujú prejav predsedu Európskej komisie José Manuela Barrosa, alebo im hrozí finančná sankcia.

Takto ostro upozornilo vedenie Európskeho parlamentu všetkých poslancov, aby sa osobne zúčastnili na prejave, v ktorom má Barroso predniesť správu o stave únie. Toto rozhodnutie považuje väčšina europoslancov za kontroverzné a smiešne. Rozhodnutie nepotešilo ani slovenských zástupcov v Bruseli. "Je to veľký nezmysel a nemyslím si, že by to malo prejsť,“ povedala pre HN europoslankyňa za Smer-SD Katarína Neveďalová. Jej český kolega Jan Březina je však ešte razantnejší. "Trochu som sa tomu čudoval. Pripadá mi to trocha úchylné. Myslel som si, či to nie je apríl.“

Stovka za "áčko“
Cieľom pokutovania poslancov je predovšetkým zabezpečiť čo najvyššiu účasť. Zaistiť by to mala kontrola pomocou elektronického zariadenia, ktorá by sa použila v priebehu prejavu a následnej debaty s Barrosom trikrát. Ak by poslanec nestlačil elektronický gombík aspoň dvakrát, považovalo by sa to za porušenie disciplíny. Europoslancovi by hrozila pokuta asi 100 eur, teda jedna tretina dennej diéty pre europoslanca. Mnohí poslanci sa zhodujú na tom, že hlavným motívom tohto opatrenia je zabezpečiť optickú účasť poslancov a prinútiť aj "flákačov“ zasadnúť do stoličiek v europarlamente.

Na prvom prednese takejto správy už prisľúbili svoju účasť aj nie práve najvzornejší europoslanci zo Slovenska. Podľa prieskumu portálu vatewatch.eu z júna tohto roka obsadili naši predstavitelia v europarlamente z 27 krajín v dochádzke 21. priečku. Najhoršiu prezenciu mali predstavitelia Smeru-SD Katarína Neveďalová a Vladimír Maňka. Tí sa zúčastnili len na dvoch tretinách hlasovaní, svoje absencie však ospravedlňovali zaneprázdnenosťou a tým, že sa venujú aj mnohým iným pracovným veciam. "Ak sa rokuje o ekonomických veciach, zúčastňujem sa stále. Nerozumiem, prečo to únia rieši takto. Samozrejme sa však zúčastním,“ povedal pre HN Maňka.

Postihy áno, pokuty nie
Za najšťastnejšie riešenie to však nepovažujú ani naši najvzornejší europoslanci. Tými sú podľa prieskumu zástupkyňa SMK Edit Bauer a zástupca SNS Jaroslav Paška. "Pri takýchto závažných správach by mali byť poslanci prítomní. Finančné pokuty však nie sú vhodné pre Európsky parlament,“ povedala pre HN Bauer.

Úplne iný názor má na celú vec politológ Rastislav Tóth. Podľa neho nie je výška pokuty primeraná a primárne problém absencií v europarlamente nevyrieši. "Pokuta je veľmi nízka. Už spôsob riešenia absencií je neprimeraný a nepovažujem to za systémové riešenie, ktoré by mohlo skutočne riešiť problémy s europoslancami, ktorí sa zámerne nezúčastňujú na rokovaniach.“

Slová politológa potvrdzujú aj vyjadrenia niektorých poslancov. Podľa vyjadrení českého europoslanca Jana Zahradila je totiž hrozba opačného konania veľmi reálna. Jeden z jeho kolegov mu totiž prezradil, že sa na protest významného zasadnutia nezúčastní. A to aj napriek tomu, že mu hrozí finančná pokuta a pôvodne si chcel Barrosa vypočuť.

Prvý apríl?
Veľmi kritickí sú k návrhu aj ostatní predstavitelia z ostatných členských krajín. "To je absurdné! Prišiel azda prvý apríl o niečo skôr?“ citoval britskú liberálku Sarah Ludfordovú internetový portál EUObserver. S podobným postojom sa stotožňuje aj holandský europoslanec zo strany zelených Bas Eickhout, ktorý je však vo svojich vyjadreniach ešte sarkastickejší. "Nevedel som, že som bol zvolený do európskej školskej triedy, v ktorej sa dávajú pokuty za neprítomnosť na kľúčových prednáškach.“ Podľa neho prišli s týmto návrhom jeho autori po tom, ako si prečítali Barrosov prejav.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:20