StoryEditor

Obamu zrazila revolúcia v Kongrese

Najväčšia parlamentná revolúcia v Spojených štátoch za posledných šesť desiatok rokov. Aj takto sa dá nazvať výsledok utorňajších kogresových a guvernérskych volieb. Republikáni v nich doslova prevalcovali demokratický tábor prezidenta Baracka Obamu, ktorému len v Snemovni reprezentantov zobrali najmenej 60 poslaneckých kresiel. V Senáte si síce demokrati udržali väčšinu, ale len veľmi tesnú.                                                         

Výsledky volieb prakticky vystavili stop ďalším ekonomickým reformám z dielne Obamu. "Tie najliberálnejšie reformy sú už určite pochované. Ak navyše demokrati a republikáni so vzájomnou spoluprácou nezačnú okamžite, cez Senát už nič neprejde,“ uviedol pre HN americký politológ Russel Riley.

Pingpong vo Washingtone
Americká politika sa tak v nasledujúcich dvoch rokoch zrejme zmení na pingpong medzi Bielym domom, Snemovňou reprezentantov a Senátom. Reálne to na svojich peňaženkách pocítia aj samotní voliči. "Reálne nevidím žiadnu možnosť na zvýšenie domácich výdavkov alebo na ďalšie stimuly. Je taktiež málo pravdepodobné, že strany dosiahnu kompromis týkajúci sa znižovania daní. K tomuto by došlo len v prípade, že by republikáni súhlasili so znížením daní pre nižšiu a strednú vrstvu a vyššiu vrstvu by z toho vynechali," pripomenul pre HN výkonný riaditeľ Transatlantickej akadémie v USA Stephen Szabo.

Jedinú šancu na pokračovanie ekonomického oživovania vidia experti v spolupráci demokratického prezidenta s republikánskou Snemovňou. To však jednoduché rozhodne nebude. "Najviac ma desí vyhliadka toho, že sa patová situácia obnoví a naši lídri budú 'hrať na husle, zatiaľ čo Rím bude horieť'. Je možné, že demokrati a republikáni budú spolupracovať, avšak zákonite sa to stať nemusí. Každá strana bude ešte viac roztrieštená a polarizovaná, a tí najväčší extrémisti sa budú o slovo hlásiť najviac,“ hovorí Riley.

Koniec Obamovej liečby
Napriek týmto vyhliadkam sa už obe strany začínajú navzájom "oťukávať“ a pripravovať na spoluprácu, ktorá sa zdá byť jediným východiskom zo situácie. Obama hneď po oznámení výsledkov volieb poblahoželal k úspechu doterajšiemu vodcovi republikánskej menšiny a pravdepodobne budúcemu šéfovi Snemovne Johnovi Boehnerovi. "Prezident sa teší na spoluprácu s ním a s republikánmi," uviedol vo vyhlásení pre médiá Biely dom.

Podľa Boehnerovej kancelárie politici spolu hovorili o ekonomických záležitostiach, predovšetkým o potrebe vytvárať pracovné miesta a obmedziť štátne výdavky. Samotný Obama však neskrýva opatrnosť. "Nebude to jednoduché, pretože obidve strany sa zásadne rozchádzajú v niektorých kľúčových oblastiach. Musíme nájsť spoločnú reč, aby sme dosiahli pokrok v neobyčajne ťažkých úlohách," povedal včera na tlačovej konferencii Obama.

Isté však je, že časy, keď Obama "liečil“ Americku svojimi vlastnými ekonomickými receptami sú nenávratne preč. "Hlasovanie voličov odráža nevôľu Američanov so súčasnou ekonomickou situáciu v Spojených štátoch, najmä s poklesom čistého bohatstva domácností, ktorý súvisí tak s nižšími cenami akcií aj nehnuteľností," potvrdil pre HN analytik spoločnosti OXYS Capital Mário Blaščák.

Nespokojní Američania
Jeho slová potvrdzujú aj čísla - deviati z desiatich Američanov považujú podľa prieskumov ekonomiku Spojených štátov za zlú a obávajú sa budúceho roka. Takmer polovica tvrdí, že v čase úradovania Obamu sa ich osobná finančná situácia zhoršila. Práve títo ľudia, z ktorých mnohí pred dvoma rokmi volili práve Obamu, sa v utorok priklonili k republikánom, pripomína agentúra AP.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:41