StoryEditor

Západ útočí, zničil Kaddáfiho veliteľstvo

21.03.2011, 23:00

Situácia v Líbyi sa ani počas včerajška neupokojila. Aj napriek tomu, že Muammar Kaddáfí opäť vyhlásil v pondelok večer na niekoľko hodín prímerie, krvavé boje v krajine sa opäť rozpútali. O niekoľko hodín bolo počuť opäť streľbu nielen z povstaleckej bašty v Benghází na východe krajiny, ale aj z Tripolisu, kde sa situácia čoraz väčšmi vyostruje.

Západným spojencom sa však podarilo zasiahnuť jeden z veľmi dôležitých cieľov. Raketové strely v noci na pondelok zasiahli jednu z budov Muammara Kaddáfiho v Tripolise. Aj keď líbyjská vláda tvrdí, že budovu využívali len na administratívu, spojenecké jednotky sú presvedčené, že išlo o Kaddáfiho veliteľstvo. "Je to centrum vedenia a riadenia,“ potvrdil pre médiá jeden z veliteľov spojencov.

Šokujúce správy priniesli aj internetové servery blízke rebelom. Tie dnes oznámili, že obeťou útoku povstaleckého lietadla sa stal aj Kaddáfiho syn Chámis. Chámis mal zomrieť na následky popálenín, ktoré utrpel, keď do jeho domu úmyselne narazil pilot povstaleckého lietadla.

Ľudské štíty
Po tom, ako sa v nedeľu spojencom podarilo udržať v rukách povstalcov mesto Benghází, najnovšie namierili svoje strely na strategicky dôležité Adžedábíjí. Kaddáfí však najnovšie vystúpil s veľmi účinnou formou protiútoku. Jeho prívrženci vytvárajú na letiskách a strategických miestach obranné štíty z ľudí, ktoré majú zabrániť spojeneckým stíhačkám v ďalších náletoch. Aj z tohto dôvodu sa Briti rozhodli zrušiť chystaný nálet a z miesta plánovaného bombardovania odletieť.

Svoju pozornosť však teraz spojenci aj rebeli sústreďujú najmä na Adžedabíju, ktorú zatiaľ okupujú Kaddáfiho jednotky. "Potrebujeme ďalšie nálety. Chceme, aby spojenci bombardovali ich letiská a tanky,“ povedal agentúre AFP jeden z povstalcov pripravený k útoku na mesto.

Prezlečení civilisti
Veľkým bojiskom bojov sa včera stalo aj mesto Misuráta, ktoré vládne jednotky obkľúčili a odpojili ju od dodávok vody. Podľa agentúry Reuters sú v centre Kaddáfiho vojaci prezlečení za civilistov, ktorí tam od nedele zabili už siedmich ľudí. Podobne, ako aj na iných miestach, aj tu využíva armáda živé štíty. Tie vytvárajú z ľudí z okolitých častí krajiny. Mesto však aj napriek tomu ostalo v rukách povstalcov.

Zabiť Kaddáfiho?
Najnovšie však rozpory vznikli medzi spojeneckými krajinami. Aj napriek tomu, že včera doobeda britské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že Kaddáfí je legitímnym cieľom, Francúzi s tým nesúhlasia. "Podľa môjho názoru by to malo toto rozhodnutie ostať na Líbyjčanoch. Koalícia zasahuje jeho ciele a riadiace ciele a je možné, že Kaddáfí sa tam bude nachádzať a bude zasiahnutý ako "vedľajšia obeť“. Nie je to však legálne opodstatnené,“ potvrdil pre HN riaditeľ Transatlantickej akadémie Stephen Szabo.

Aj napriek tomu, že doposiaľ velia vojenskej operácii Spojené štáty, podľa ich veliteľstva by sa mala situácia už čoskoro zmeniť. Ešte stále sa špekuluje o tom, že by vedenie prebralo NATO. Podľa Szaba však v Líbyi ide o operáciu, ktorú riadi NATO. "Neexistuje iná organizácia, ktorá by dokázala riadiť takú multilaterálnu snahu. Je to podobné ako Kosovo, len má mandát OSN,“ dodal Szabo.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:11