StoryEditor

Mobilné telefóny ako teroristická hrozba

17.03.2004, 23:00

Používanie mobilných telefónov na odpaľovanie náloží je podľa názoru odborníkov z oblasti telekomunikácií fenoménom, proti ktorému prakticky nejestvuje obrana. Rozbušky možno potom aktivovať z ľubovoľného miesta na zemeguli. Dosiaľ zistené fakty naznačujú, že túto techniku použili páchatelia atentátov minulý týždeň v Madride. Jedna z bômb totiž nevybuchla, čo vyšetrovateľom poskytlo mnohé cenné informácie.
Princíp je jednoduchý. Telefónny prístroj ukrytý v náloži je spojený s rozbuškou. Len čo zaznie signál, naznačujúci hovor, zopne sa elektrický okruh a detonátor odpáli trhavinu. "Môžete sedieť v Berlíne alebo letieť nad San Franciscom a zavolať na príslušné telefónne číslo," hovorí Greg Baur, bývalý riaditeľ Medzinárodného združenia expertov na výbušniny. "Bomba vybuchne a vy si spokojnosťou budete šúchať ruky."
Použitie tejto metódy pritom nie je celkom nové. Ako uviedol Magnus Ranstorp, škótsky protiteroristický odborník, neúspešne sa o ňu pokúšala aj Írska republikánska armáda. A podľa všetkého ju použili aj páchatelia atentátov v Saudskej Arábii z mája minulého roku, keď pri 12 bombových útokoch zahynulo 35 ľudí. Úvahy o tom, že prípadné vypnutie celej mobilnej siete v ľubovoľnej krajine by mohlo podobné riziko znížiť, sú však nerealistické. Rovnako je totiž možné odpáliť nálož aj rádiovým signálom.
Bezpečnostné sily na celom svete možné riešenie tohto problému ešte len hľadajú. Napríklad pakistanský prezident Pervez Mušaraf používa v služobnom aute zariadenie, ktoré efektívne ruší rádiové povely prípadných atentátnikov. Tak sa mu podarilo vyhnúť bombovému útoku vlani v decembri.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. máj 2024 17:34