StoryEditor

Narodil sa Obama v USA? Havaj jeho rodný list nevydá

17.03.2010, 11:16
Autor:
TASRTASR
Americký štát Havaj zrejme prestane brať na vedomie opakované žiadosti o dôkazy, že prezident USA Barack Obama sa tam narodil.

Štát Havaj neustále dostáva e-maily, v ktorých sa ľudia dožadujú Obamovho rodného listu. Výbor Snemovne reprezentantov pre súdnictvo prerokoval v utorok návrh zákona, ktorý dovoľuje vládnym predstaviteľom ignorovať ľudí, keď nedokážu ustúpiť a prestať so žiadosťami.

Takzvaní "birthers" (od slova birth - narodenie) vyhlasujú, že Obama nemá právo byť prezidentom, pretože v skutočnosti sa narodil mimo Spojených štátov. To je podľa ich slov dôvod, prečo nespĺňa ústavnú požiadavku pre zastávanie funkcie prezidenta.

Havajská ministerka zdravotníctva Dr. Chiyome Fukinová vydala vlani a v októbri 2008 vyhlásenia, že videla kľúčové záznamy, ktoré dokazujú, že Obama sa narodil ako americký občan. Obamovým biologickým otcom je Keňan a matkou Američanka. Fukinová a štátna matrika potvrdili, že ministerstvo zdravotníctva má v rukách Obamov pôvodný rodný list.

Napriek tomu štát Havaj dostáva každý týždeň desať až 20 e-mailov, ktoré žiadajú preverenie Obamovho narodenia - väčšina prichádza zo štátov mimo Havaja.

"Niekedy máme možno dočinenia so skupinou ľudí, ktorí sú presvedčení, že nedostatok dôkazov je dôkazom sprisahania," uviedla v utorok Lorrin Kimová, šéfka oddelenia pre plánovanie, politiku a programový rozvoj na havajskom ministerstve zdravotníctva.

Zopár žiadateľov zasypáva ministerstvo zdravotníctva tými istými listami, kde žiadajú tú istú informáciu - dokonca aj napriek skutočnosti, že im povedali, že zákon štátu zakazuje ukazovanie overeného rodného listu niekomu, kto nie je jasne a konkrétne zainteresovanou osobou. Odpovede na tieto žiadosti mrhajú čas a peniaze, dodala Kimová.

Ak zákon proti neodbytným žiadateľom schvália, jednotlivec môže byť vyhlásený za "kverulantského žiadateľa" a na dva roky mu obmedzia právo na prístup k vládnym záznamom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:13