StoryEditor

Najväčším porazeným je podľa Nemcov SMK

13.06.2010, 14:52
Autor:
npnp
Výmena vlády. Radičová bude po Merkelovej zrejme ďalšou premérkou kresťanských demokratov v krajine EÚ.

Výsledkom slovenských volieb venujú rozsiahly priestor aj nemecké médiá. Tie si všímajú, že na čelo slovenskej vlády sa pravdepodobne postaví volebná líderka SDKÚ Iveta Radičová, ktorá by sa tak po nemeckej kancelárke Angele Merkelovej mohla stať druhou predsedníčkou kabinetu člena Európskej únie, ktorá pochádza z radov únie kresťanov a demokratov. „Na Slovensku sa po voľbách rysuje zmena vlády – na jej špici by prvýkrát mohla stáť žena, 53-ročná kresťanská demokratka Iveta Radičová, profesorka sociológie a bývalá ministerka sociálnych vecí, " tvrdí nemecký denník Süddeutsche Zeitung.

Najväčším porazeným je SMK
Za najväčšieho porazeného považuje nemecký denník Stranu maďarskej koalície. „Tento rival zoskupenia Most-híd nabral najnovšími spormi so Slovákmi o dvojaké občianstvo kurz konfrontácie a v budúcnosti už nebude mať zastúpenie v parlamente. Rovnaký osud postihol aj HZDS bývalého premiéra a zakladateľa štátu Vladimíra Mečiara.

Práve HZDS bolo podľa Süddeutsche Zeitung rovnako ako extrémne pravicová Slovenská národná strana kontroverzného politika Jána Slotu v uplynulých štyroch rokoch spojené v koaličnej vláde so sociálnymi demokratmi. „Viac ako polovicu hlasov v porovnaní s voľbami v roku 2006 stratila aj SNS, ktorá bola poznačená rasistickými vyjadreniami proti Rómom a ťažkými korupčnými škandálmi. Spolu so sociálnymi demokratmi si prišli len na 71 mandátov v 150-člennom parlamente. Doterajšia koalícia tak utrpela ťažký debakel."

Ťažké koaličné vyjednávania
Očakávané zostavovanie novej stredopravej koalície by však mohlo naraziť na niektoré ťažkosti. „Medzi štyrmi stranami prevláda síce v princípe zhoda v celom rade ekonomických reforiem, napriek tomu sa však odlišujú v niektorých kľúčových otázkach," tvrdí nemecký denník. (np)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 01:30