StoryEditor

Sarkozy pohrozil odchodom Francúzska zo Schengenu

11.03.2012, 15:53
Autor:
čtkčtk

Dohovor o voľnom pohybe osôb a tovaru v rámci takzvaného schengenského priestoru je potrebné upraviť. Ak do 12 mesiacov nenastane pokrok v ochrane hraníc Európskej únie pred nelegálnou migráciou, Francúzsko zo Schengenu odíde. Na predvolebnom mítingu to dnes vyhlásil francúzsky prezident a kandidát v aprílových prezidentských voľbách Nicolas Sarkozy (na snímke).

Schengen bez Francúzska?

"Je potrebné revidovať Schengen," povedal Sarkozy. Podľa neho nie je možné nechať technokratov, aby prúdy utečencov do Európy riadili sami. Toto by malo podliehať verejnej politike, ako sa tomu deje v prípade spoločnej európskej meny eura.

"Je to jediná možnosť, ako zabrániť vnútornému zrúteniu Európy. Ak v následujúcich 12 mesiacoch nenastane zlepšenie, pozastaví Francúzsko svoju účasť v schengenských dohovoroch," povedal Sarkozy, z ktorého prejavu citoval server ouest-france.fr. "Európa nesmie byť ... otvoreným priestorom pre všetky víchry, Európa sa znova musí stať ideálom," zdôraznil.

Snahy o zmenu

Francúzsko už vlani na jar spolu s Talianskom naznačovalo želanie obnoviť hraničné kontroly vnútri Schengenskej zóny. Paríž už vtedy zvažoval možnosť pozastaviť schengenskú dohodu o voľnom pohybe osôb. Chcel tak čeliť prílevu prisťahovalcov z Tuniska a Líbye cez Taliansko.

Brusel chcel naopak zamedziť opakovaným situáciám, kedy si chcú jednotlivé štáty ochranu hraníc riešiť po svojom, a snažil sa presadiť zmeny schengenského priestoru, ktoré by jednotlivé členské štáty zbavili možnosti samostatne rozhodovať o dočasnom znovuzavedení hraničných kontrol. Paríž sa proti takýmto snahám Bruselu upraviť schengenský systém znovu vyslovil vlani v septembri spolu s Berlínom a Madridom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:18