StoryEditor

Maďarsko bude mať profesionálnu armádu

17.02.2003, 23:00

Už len dva roky budú povolávať maďarských brancov na vojenskú prezenčnú službu. Vláda Pétera Medgyessyho totiž v piatok rozhodla, že od polovice roku 2005 bude mať Maďarsko profesionálnu armádu a od tohto termínu už v maďarských kasárňach nebudú vojaci základnej služby.
Podľa pôvodného plánu sa počítalo s profesionalizáciou armády -- podobne ako na Slovensku a v Českej republike -- až od roku 2006. Menšia vládna strana, liberálny Zväz slobodných demokratov (SZDSZ), však presadila skorší termín transformácie ozbrojených síl. Maďarsko sa tak môže stať prvým štátom Vyšehradskej skupiny s výlučne profesionálnou armádou. SZDSZ pôvodne presadzovala ako termín rok 2004, ale na zasadaní vlády sa dohodol prijateľný kompromis. Záložníci budú povolaní len v prípade ohrozenia krajiny a od roku 2012 sa aj v prípade mobilizácie budú povolávať len bývalí vojaci z povolania.
Opozícia tento krok okamžite kritizovala a Maďarská občianska strana FIDESZ dala jasne najavo, že presadzuje pomalší prechod na profesionálnu armádu. Podľa FIDESZ--u je rýchle tempo tohto procesu škodlivé a ideálnym termínom na ukončenie reformy armády by bol rok 2010. Tak to predpokladal pôvodný plán bývalej vlády Viktora Orbána, podľa ktorého malo mať Maďarsko plne profesionálnu armádu až od roku 2010. Armádu mala doplniť teritoriálna národná garda nasadzovaná pri prírodných katastrofách. Tento plán sa už po voľbách v roku 2002 nerealizoval.
Na presadenie vládneho zámeru zrušiť od roku 2005 základnú vojenskú službu bude nutná zmena ústavy. Vládna koalícia pritom disponuje v parlamente prevahou len desiatich hlasov a zmenu ústavy musí podporiť dvojtretinová väčšina poslancov. Vládna koalícia verí, že opozícia nakoniec urýchlenú reformu ozbrojených síl podporí.
Koalícia socialistov a liberálov už od nástupu k moci v roku 2002 sľubovala urýchlenie reformy v armáde. Severoatlantická aliancia totiž nešetrila kritikou na adresu Maďarska a objavili sa informácie, že keby to bolo možné, nášho južného suseda by už z NATO vylúčili. Aliancia totiž požadovala rýchlejšie tempo modernizácie maďarskej armády a zvýšenie výdavkov na obranu na 1,8 percenta HDP. Vlani Maďarsko vyčlenilo na obranu len 1,6 percenta HDP. Navyše využívanie týchto financií je do značnej miery neprehľadné a najväčšiu časť peňazí zhltne nákup 14 stíhačiek JAS--39 Gripen. Pôvodne malo totiž Maďarsko tieto stroje len prenajímať, ale lietadlá ponúkané britsko-švédskym konzorciom neboli najmodernejšie. Medgyessyho vláda preto rozhodla o nákupe modernejšej verzie Gripenov, ktoré môžu, napríklad, tankovať aj počas letu. Modernejšie lietadlá budú, samozrejme, drahšie. Na tento nákup určila vláda 210 miliárd forintov.
V tomto roku vyčlenila vláda zo štátneho rozpočtu už 1,74 percenta HDP na obranu a do roku 2006 dosiahnu výdavky na armádu dve percentá HDP. "Nie je však dobré, že 80 percent rozpočtu zatiaľ pripadá na platy a bežné výdavky," upozornil minister obrany Ferenc Juhász. Minister si však uvedomuje, že z dlhodobého hľadiska je menšia profesionálna armáda lacnejšia. Reforma bude stáť ešte 60 až 62 miliárd forintov.
Základná vojenská služba bola na území Uhorska zavedená v roku 1868 a udržala sa až do dnešných dní. Za posledných 25 rokov sa postupne znižovala dĺžka vojenskej služby: v roku 1977 z dvoch rokov ubudlo šesť mesiacov, od roku 1992 už boli branci povolávaní len na jeden rok, od roku 1998 na deväť mesiacov a od minulého roka slúžili mladí Maďari v armáde len šesť mesiacov. Zriadenie plne profesionálnej armády podporuje 72 percent obyvateľov krajiny.
Momentálne má maďarská armáda 45-tisíc mužov, ale po ukončení reformy ich počet klesne na 25- až 35-tisíc profesionálnych vojakov. Z tohto počtu by malo byť 12 percent dôstojníkov, 30 až 36 percent poddôstojníkov a práporčíkov a ostatok budú tvoriť vojaci. Nástupný plat profesionála by mal byť asi 100-tisíc forintov, keď minister Juhász presadzuje, aby vojaci boli najlepšie platenými štátnymi zamestnancami. Predpokladá sa, že záujem o prácu v armáde bude veľký predovšetkým v radoch nezamestnaných mladých mužov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 04:05