StoryEditor

Z obce u susedov sa stala časovaná bomba

19.07.2011, 00:00
Autor:
(NP)(NP)

Z maďarskej dediny Göngyöspata sa stala rozbuška, ktorá môže kedykoľvek vybuchnúť. V obci, známej najmä spormi medzi miestnou rómskou menšinou a maďarskými radikálmi, sa stal novým starostom predstaviteľ ultranacionalistického Jobbiku. Suverénne víťazstvo Oszkára Juhásza pritom naháňa strach Rómom, ktorí hovoria o hromadnom odchode z obce. "Ak vyhrá voľby Juhász, budeme musieť odísť," varoval pred voľbami šéf miestnych Rómov János Farkas.

Konflikty v obci
Práve Göngyöspata s viac ako 2,5 tisíca obyvateľmi je pritom symbolom rastúceho odporu Maďarov voči Rómom. V marci tu došlo k zrážkam medzi pravicovými extrémistami a Rómami. Niekoľkých Rómov nacionalisti surovo zbili. V dedine následne hliadkovali členovia domobrany, ktorí v blízkosti Göngyöspaty v apríli dokonca zriadili výcvikový tábor. Ten mal ľudí naučiť základné vojenské zručnosti. Polícia ho vzápätí rozpustila.

Lídri domobrany tvrdili, že ich jedinou snahou je odstrániť z verejnosti kriminalitu. Práve v oblastiach, ako je Gyöngyöspata, totiž v poslednom čase výrazne narástol počet zločinov. Tie dávajú do súvisu najmä s Rómami -- tí často riešia nedostatok peňazí krádežami. Za to si vyslúžili nepriateľský postoj od väčšinových Maďarov, ktorí akcie radikálov vítajú.

Slováci v Jobbiku
Ultranacionalistický Jobbik má pritom veľkú podporu aj medzi Slovákmi žijúcimi v Maďarsku. V niektorých obciach dokonca šéfujú tamojším pobočkám tejto opozičnej strany naši krajania. "Zo susednej obce Pilisszántó pochádza jeden z vedúcich predstaviteľov Jobbiku, ktorého stará mama bola Slovenka. Sám sa v minulosti zúčastňoval na protislovenských demonštráciách Jobbiku pred veľvyslanectvom Slovenska v Budapešti," uviedla pre HN Marta Demjénová, šéfka slovenskej samosprávy v maďarskej obci Mlynky.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 11:38