StoryEditor

Všetko má svoje hranice

20.01.2003, 23:00

Začiatkom roka plánujete predložiť smernice obrannej politiky NSR. Nebolo by rozumnejšie, ak by vláda najprv definovala rolu, ktorú chce hrať Nemecko vo svete? Armáda je predsa len prostriedkom, ktorý slúži na nejaký účel.

-- Spolková vláda už v rôznych vyhláseniach jasne povedala, ako vidí úlohu Nemecka vo svete. Viackrát sme o tom hovorili i v súvislosti s diskusiami v parlamente. Mojím cieľom teraz je tieto jedenásťročné zásady uviesť do súladu s dobou.

Stanovíte -- ako, napríklad, americká vláda -- na koľkých konfliktoch sa môže Nemecko podieľať?

-- Nie, do takých detailov nepôjdeme. Chceme však jasne stanoviť, za akých podmienok k takýmto misiám môže dôjsť, vrátane finančných. Práve predĺženie mandátu medzinárodných síl v Afganistane nás už privádza na hranice našich možností.

A kde by teda mal byť bundeswehr nasadený prednostne?
-- V tomto smere nevidím nijaké geografické hranice. To znamená, že v rámci medzinárodného spoločenstva môže byť Nemecko konfrontované aj so žiadosťou Organizácie Spojených národov podieľať sa na akciách i na takých miestach sveta, o ktorých si to zatiaľ nedokážeme predstaviť.

Ako bude Nemecko hlasovať v Bezpečnostnej rade OSN, pokiaľ ide o Irak?
-- Odpoveď na túto otázku príde až po tom, keď budeme stáť pred bezprostredným rozhodnutím. Ale myslím si, že naša zásadná pozícia voči vojenským krokom proti Iraku sa musí odrážať aj v hlasovaní -- tak, ako to už načrtol spolkový kancelár .

A čo to znamená?
-- Súhlas s vojenskými akciami proti Iraku si dokážem len ťažko predstaviť.

Ak by však predsa len malo dôjsť k vojne: mnohí ľudia sa pýtajú, kde sa pre spolkovú vládu začína aktívna rola? Nie je nasadenie lietadiel NATO typu AWACS v Turecku s nemeckou obsluhou, tak, ako si USA vyžiadali, už aktívnou pomocou vojne?

-- Nie. Lietadlá typu AWACS budú umiestnené v Turecku a budú činné len v tej oblasti, ktorá je dôležitá pre ochranu Turecka. Tak je to stanovené a tak to aj zostane. NATO ako organizácia sa nebude podieľať na vojne, ktorej sa, dúfam, ešte dá predísť.

Očakávate nové požiadavky od USA?
-- To teraz nie je na programe. Spolková vláda už povedala, čo je schopné Nemecko vykonať. Rozhodujúce predsa zostáva, aby inšpektori dosiahli želaný cieľ, t. j. zistia, aké zbrane hromadného ničenia Saddám Husajn má a ako ich zničiť. A inšpektorom treba dať čas, aby tento cieľ dosiahli.

Zmenil sa názor vlády na účasť Nemecka na obnove Iraku po možnej vojne?
-- To ešte nie je rozhodnuté. Ale ešte raz zdôrazňujem, že Nemecko sa svojou účasťou v Afganistane dostalo skutočne na hranice možností. Všetko má svoje hranice. Najprv nejakú krajinu napadnúť, a potom ju znova budovať, sa mi okrem toho tak či onak nezdá celkom logické.
(hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:34