StoryEditor

"Schovaj sa, nechoď tam." Unikátne video z tornáda na Južnej Morave vzniklo napriek nebezpečenstvu

26.06.2021, 18:30
Autor:
brzbrz
Tornádo bralo všetko, čo mu stálo v ceste. Pred živlom sa potom utekali schovať do nižších poschodí, čo bolo najlepšie riešenie.

Najskôr vietor, potom lietajúce trosky a nakoniec ohlušujúci rachot. Radovan z Lužíc poskytol českej polícii zábery tornáda, ktoré sa prehnalo okolo domu. "To je normálne tornádo. Miluno, to si nevidela!" hovorí prekvapene pred blížiacim sa vírom autor videa. Tornádo bralo všetko, čo mu stálo v ceste. Pred živlom sa potom utekali schovať do nižších poschodí, čo bolo najlepšie riešenie. Podľa meteorológov mohlo ísť o tornádo F4, čo je druhé najsilnejšie.

V Česku nevídaná vec. Obyvatelia Hodonínska a Břeclavska, ktorých búrka zasiahla najviac, tak zrejme netušili, čoho sú v tej chvíli svedkami. Aj preto sú teraz odborníkom k dispozícii jedinečné zábery, ktoré ale bolo pre autorov extrémne nebezpečné zaobstarať.

Vzhľadom k tomu, ako je tornádo v našich končinách vzácne a ako blízko u neho autor videa bol, pôsobí spočiatku ako veľká búrka a pud sebazáchovy v tej chvíli premôže zvedavosť. Ľudia tak primárne neutekali.

"Autori videí ťažko mohli tušiť, čo sa na nich rúti," zastala sa polícia autora videa a súčasne dodala, nech sú ľudia hlavne opatrní a neriskujú. Na zázname autor najskôr sleduje búrku v diaľke, ktorá sa približuje. Sila vetra je prekvapivá. "My asi tiež prídeme o všetko," hovorí na zázname a v reakcii počuje, že s tým aj tak nič neurobí, ale" hlavne tam nechoď!

​To je tá najlepšia rada. Tornádu by sa ľudia mali predovšetkým vyhnúť, ak tú možnosť majú. Sila vetra je predovšetkým v kuželi, kde môže v rotácii dosahovať rýchlosť vyše 500 kilometrov za hodinu.

To, že tornádo prejdete, je ale jeden z nebezpečných mýtov. Ide to, ale neskúšajte to, pretože aj v postupe sú tornáda rýchle. Pri utekaní pred tornádom je potrebné počítať s terénom a cesty nevedú len rovno. V búrke navyše môže byť cesta už zatarasená popadanými stromami alebo ďalšími autami. Ak sa mu nejde vyhnúť, mali by ľudia bežať ideálne do pivnice.

V domoch bez pivnice potom bežte do prízemia, kde je miestnosť bez okien, ako je napríklad kúpeľňa či toaleta. Úkryt môžete hľadať aj pod stolom alebo vo vani. Hlavne by ste ale nemali zostávať vonku. Sile vetra tornáda neodoláte. Ako sú tornáda silné sa merajú podľa Fujitovej stupnice.

Tá má celkom šesť stupňov, začína od F0, ktorý je najslabší, až po najsilnejší stupeň F5. Tornádo, ktoré sa vo štvrtok prehnalo juhom Moravy, malo podľa meteorológa vzhľadom k nášmu podnebiu neobyčajnú silu.

"Toto tornádo zatiaľ klasifikujeme ako horná časť F3, ale skôr to vyzerá, že ide o F4. Pre to, aby sme to boli schopní presnejšie klasifikovať, je nutné, aby naši špecialisti, ktorí sa na tornáda zameriavali už v minulosti, obhliadali škody. Práve preto tam po dohode s hasičským zborom vyráža náš tím. Potom budeme schopní upresniť, o aký stupeň presne išlo," povedal v rozhovore pre iDNES.cz meteorológ Martin Setvák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Podľa juhomoravských hasičov je stopa po tornáde v postihnutej oblasti s veľkosťou približne 500 m široká a 26 km dlhá.

01 - Modified: 2021-06-25 08:54:49 - Feat.: 0 - Title: V dôsledku búrok a tornáda zomreli v Česku minimálne štyri osoby 02 - Modified: 2021-06-25 10:47:17 - Feat.: 0 - Title: Akoby nastal koniec sveta: Pozri sa, čo spôsobilo tornádo na Morave 03 - Modified: 2021-07-19 13:49:05 - Feat.: 0 - Title: Tornádo na Morave bolo najtragickejšie v Európe od roku 2001, stopa po ňom je dlhá 26 kilometrov
01 - Modified: 2024-03-15 05:56:44 - Feat.: - Title: Tri štáty USA zasiahli masívne tornáda. Hlásia troch mŕtvych a mnoho zranených 02 - Modified: 2024-01-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Vzduch v pohybe a jeho premeny. Prečítajte si fakty o vetre 03 - Modified: 2024-01-17 09:26:15 - Feat.: - Title: Ekologické katastrofy udreli naozaj tvrdo. Minuloročné zemetrasenia alebo hurikány prepisovali rekordy 04 - Modified: 2023-12-28 12:14:27 - Feat.: - Title: Manchestrom sa podľa meteorológov pravdepodobne prehnalo tornádo, aerolinky rušia lety 05 - Modified: 2023-12-16 10:41:01 - Feat.: - Title: Štvormesačné dieťa prežilo v kolíske na strome po tom, ako ho odnieslo tornádo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:29