Reuters
StoryEditor

V Kanade našli pri katolíckych školách detské pohrebiská. Následne zhoreli štyri kostoly

27.06.2021, 09:04
Autor:
ČTKČTK
Podľa kanadských hasičov oba kostoly vzplanuli necelú hodinu po sebe a boli úplne zničené.

Na území pôvodných obyvateľov Kanady v provincii Britská Kolumbia v sobotu zhoreli ďalšie dva kostoly. Od nedávneho nálezu dvoch detských pohrebísk na pozemkoch katolíckych internátnych škôl pre pôvodných obyvateľov Severnej Ameriky, na ktorých bola takmer tisícka tiel, už zhoreli štyri kostoly, informovala agentúra AFP.

Podľa kanadských hasičov oba kostoly vzplanuli necelú hodinu po sebe a boli úplne zničené. Vyšetrovatelia všetko považujú za "podozrivé".

Polícia vyšetruje tiež dva pondelkové prípady, keď zhoreli cirkevné stavby v obciach Penticton a Oliver. Nikto zatiaľ nebol zadržaný ani obvinený, hľadá sa spojitosť medzi činmi, uviedol Jason Bayda z kanadskej polície.

Pri bývalej katolíckej internátnej škole pre deti pôvodných obyvateľov v kanadskej provincii Saskatchewan objavili vyšetrovatelia cez 750 neoznačených hrobov, nález pohrebisko oznámili tento týždeň. Podobný nález s pozostatkami 215 detí Kanadou otriasol v máji.

Za kanadskú politiku, na základe ktorej boli deti kanadských indiánov a ďalších menšín rodičom odoberané, sa verejne ospravedlnil kanadský premiér Justin Trudeau. Ľútosť vyjadril tiež pápež František.

Náčelníka miestneho kmeňa Keitha Crowa ráno zobudil telefonát o požiari jedného z kostolov, na mieste nešťastia bol medzi prvými. "Som naštvaný. Nič dobrého to neprinesie a bude to ťažké," povedal Crow stanici CBC. V jeho komunite je navyše mnoho priaznivcov katolíckej cirkvi a zničenie kostola je veľmi zarmútilo.

Pred šiestimi rokmi správa kanadských úradov označila systém, ktorý fungoval v 19. a 20. storočia, za "kultúrnu genocídu". Školami, ktoré financoval štát a ktoré prevádzkovali poväčšinou katolícke misionárske kongregácie s cieľom asimilovať deti pôvodných obyvateľov, prešlo na 150-tisíc maloletých.

Odhadom 6000 ich zomrelo, väčšinou kvôli zlým zdravotným podmienkam, píše server BBC News. Deti často bývali v zle postavených, nedobre vykurovaných a nehygienických zariadeniach. Fyzické a sexuálne zneužívanie rad z nich prinútilo k úteku.

Kanadská vláda podľa agentúry AP už skôr pripustila, že toto násilie bolo bežné a žiaci boli tiež bití za to, že hovorili svojimi pôvodnými jazykmi.

01 - Modified: 2024-04-23 06:04:49 - Feat.: - Title: Na západe Kanady bojujú s požiarmi, niektoré trvajú ešte od minulého roka 02 - Modified: 2024-04-07 20:43:49 - Feat.: - Title: Kanada vyčlení 2,4 miliardy kanadských dolárov na investície do umelej inteligencie 03 - Modified: 2024-03-23 19:37:32 - Feat.: - Title: Kanada sa rozlúčila s bývalým premiérom Brianom Mulroneyom, mal svojho času najsilnejší mandát v histórii 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-19 21:34:05 - Feat.: - Title: Kanada dá desiatky miliónov dolárov na nákup delostreleckej munície pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 18:13