StoryEditor

Amerika a Google zakročia proti Číne

13.01.2010, 07:31
Autor:
TASRTASR
USA a spoločnosť Google avizovali kroky proti cenzúre internetu v Číne, ktoré môžu signalizovať tvrdšiu líniu vlády prezidenta Baracka Obamu voči Pekingu a ukončenie pôsobenia Google v krajine. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová plánuje pomôcť občanom iných krajín vrátane Číny získať necenzurovaný prístup k internetu, uviedol jej spolupracovník, podľa ktorého má iniciatívu predstaviť 21. januára. Minulý týždeň sa stretla s vedúcimi pracovníkmi spoločností ako sú Google, Microsoft, Twitter a Cisco Systems.

Google, najpoužívanejší vyhľadávač na svete, medzitým oznámil, že môže vzhľadom na cenzúru ukončiť svoje aktivity v Číne - uzavrieť svoju webovú stránku v čínskom jazyku google.cn a svoje kancelárie - po sérii z Číny vychádzajúcich počítačových útokov proti aktivistom za ľudské práva po celom svete, ktorí využívajú službu Gmail.

Clintonová vyhlásila, že USA sú veľmi znepokojené obvineniami spoločnosti Google. "Očakávame od čínskej vlády vysvetlenie," uviedla ministerka počas návštevy Honolulu. "Každá krajina má povinnosť, bez ohľadu na pôvod zákerných počítačových aktivít, zaistiť bezpečnosť svojej časti internetu. To sa týka aj Číny," povedal hovorca jej rezortu.

Vzťahy medzi dvoma najväčšími hospodárstvami sveta sú v poslednom čase napäté v otázkach klimatických zmien, obchodu, no i cenzúry a filtrovania webových stránok. Čína, ktorá je najväčším veriteľom USA, má najväčší počet používateľov internetu na svete. Veľké firmy rozširujúce svoje aktivity v Číne sú často kritizované za prehliadanie ľudských práv, zatiaľ čo Peking nedávno obvinil Google, že umožňuje šírenie pornografie.

Podľa Google sa terčom útokov neznámych páchateľov sídliacich v Číne stalo aj približne 20 ďalších firiem. Hovorkyňa spoločnosti uviedla, že útok stále vyšetrujú, a odmietla sa vyjadriť k tomu, či sa Google domnieva, že do neho boli zapletené čínske úrady.


Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
01 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 02 - Modified: 2024-03-20 18:37:14 - Feat.: - Title: Izraelský vládny hovorca bol suspendovaný kvôli výroku na sieti X o pomoci pre Gazu 03 - Modified: 2024-04-08 08:00:00 - Feat.: - Title: X inzerovala reklamu so súpravou na kradnutie spermií. Urobte z neho otca bez jeho vedomia, vyskakovali slogany na sociálnej sieti 04 - Modified: 2024-03-05 05:56:44 - Feat.: - Title: Musk si neplatí účty. Niekdajšie vedenie Twitteru ho žaluje za nevyplatenie odstupného 05 - Modified: 2024-02-20 15:25:47 - Feat.: - Title: Sociálna sieť X zablokovala nové konto Julije Navaľnej. Politička chce pokračovať v odkaze svojho manžela
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:29