StoryEditor

Demokrati odštartovali zjazd najväčšou hviezdou -- Clintonom

28.07.2004, 00:00
Americkí demokrati v noci navčera odštartovali politickú šou, ktorej cieľom je pomôcť v novembri katapultovať Johna Kerryho a jeho viceprezidenta Johna Edwardsa do Bieleho domu. A začali vskutku veľkolepo: hneď v prvý deň na ich bostonskom zjazde vystúpil dvaja demokratickí exprezidenti Bill Clinton a Jimmy Carter.

Doplnila ich bývalá prvá dáma Hillary Clintonová, ktorá sa v prípade Kerryho neúspechu považuje za horúcu prezidentskú kandidátku v kampani 2008 a súper Georgea W. Busha z roku 2000, Clintonov viceprezident Al Gore.
Jednou z hlavných úloh strany je vystupovať jednotne, pozitívne a centristicky, aby uspokojili najliberálnejšie aj konzervatívnejšie krídlo. Do veľkej miery sa im to podarilo. Aj keď Bill Clinton vystupoval voči republikánskym súperom kriticky a Al Gore sa ešte stále nespamätal z rán kampane 2000, obaja sa snažili Bushovmu menu vyhnúť. Servítky pred ústa si na druhej strane nebral Jimmy Carter, ktorý sa neostýchal prezidentovu politiku nazvať "extrémistickou". No demokrati si až príliš dobre uvedomujú, že stranu v súčasnosti spája najmä nenávisť voči Bushovi, a nie Kerryho kandidatúra. Už v prvý deň sa teda kľúčoví predstavitelia strany pokúsili tento trend zvrátiť a prezentovať svojho kandidáta v čo najlepšom svetle.
"Máme si vybrať prezidenta medzi dvoma silnými mužmi, obaja svoju krajinu milujú. Náš nominant, John Kerry, je za spoločnú zodpovednosť, spoločné príležitosti a väčšiu globálnu spoluprácu. Ich prezident a ich strana v Kongrese má radšej koncentrovanie moci, bohatstva a unilaterálne kroky," povedal Clinton. Na rozdiel od konventu v roku 2000, keď sa ako prezident lúčil a zatienil nomináciu Ala Gora, tentoraz sa snažil do popredia dostať Kerryho, a nie seba. Atmosféra medzi delegátmi, novinármi a hosťami, podobne ako v minulých rokoch, pripomínala rockový koncert. Jasajúci dav prerušil ani nie pol hodinu Clintonovho prejavu až deviatimi "standing ovations". Na pódium ho za zvukov piesne jeho kampaní Fleetwood Mac - Don´t Stop Thinking About Tomorrow (Neprestaň myslieť na zajtrajšok) - priviedla manželka Hillary, senátorka za štát New York. Pôvodne pritom demokrati vôbec neplánovali, aby na konvente vystúpila.
Úlohu najväčšieho kritika na seba prevzal Jimmy Carter. "Čo zmenilo tých niekoľko mesiacov extrémizmu: Spojené štáty si rozhnevali spojencov, zdesili priateľov a nechtiac potešili nepriateľov. V súčasnom svete nemôžeme byť lídrami, keď naši lídri klamú. Sme čoraz izolovanejší a zraniteľnejší v tomto nepriateľskom svete," povedal bývalý prezident. Pôvodne sa očakávalo, že najväčším krikľúňom včerajšieho dňa bude Al Gore. Ten totiž v posledných týždňoch vystúpil s niekoľkými ostrými výpadmi proti Bushovi. Ako informovala televízia MSNBC, bývalý viceprezident musel totiž svoj prejav po konzultáciách aj s Kerryho kampaňou prepracovať. Výsledkom bolo, že v jeho vystúpení síce stále bola badateľná trpkosť, no nezabudol ho okoreniť zopár vtipnými poznámkami.
Do volebného boja sa s veľkou vervou pustila aj Teresa Heinzová-Kerryová. "Musíme skoncovať s plaziacimi sa...niekedy neamerickými črtami, ktoré sa dostávajú do našich politík." Keď sa jej novinár konzervatívnych novín Pittsburgh Tribune neskôr spýtal, čo myslela slovom "neamerický," odkázala mu, aby "zavrel hubu". Manžel ju okamžite zobral pod ochranné krídla, no jej poznámka bude zrejme rezonovať v mysli mnohých ľudí, ktorý v noci nadnes sledovali jej prejav na demokratickom konvente.

Zjazd demokratov v noci na dnes
- Delegáti mali schváliť volebný program Demokratickej strany.
- Hlavnou rečníčkou bola manželka prezidentského kandidáta Teresa Heinzová-Kerryová.
- Okrem iných mali vystúpiť aj: Ron Reagan, syn legendárneho republikánskeho prezidenta Ronalda Reagana, senátor Ted Kennedy, vodca senátnych demokratov Tom Daschle, bývalý favorit primárkovej sezóny Howard Dean a ďalší bývalí Kerrryho súperi, kongresman Dick Gephradt a exsenátorka Carol Moseleyová-Braunová.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 14:28