StoryEditor

Slovák, ktorý prerazil do elity Boeingu

04.10.2011, 00:00
Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy našich úspešných rodákov.

Dlhoročná úspešná práca v spoločnosti Boeing ho katapultovala medzi inžiniersku elitu tohto leteckého giganta. Na svojom konte má množstvo zlepšovákov – ako matematik prišiel s výskumami, ktoré výrazne ušetrili veľké peniaze. Za to si v Spojených štátoch vyslúžil uznanie v popredných vedeckých kruhoch.

„Jedným z mojich najväčších úspechov je, že som sa stal členom technickej elity Boeingu. Vyznamenali ma tým za algoritmy, ktoré som pre túto spoločnosť vyvinul,“ hovorí 68-ročný rodák z Martina, aplikovaný matematik a softvérový inžinier Rastislav Telgársky. Ten dnes žije v meste Albuquerque v americkom štáte Nové Mexiko.

Zamestnanie na mieru
O Telgárskeho cestu k svetoznámu výrobcovi leteckej techniky sa pritom postarala neobyčajná náhoda. „V roku 1996 som našiel v novinách inzerát s ponukou zamestnania, ktoré bolo ušité na mňa ako kvalitný oblek u krajčíra,“ tvrdí matematik. Na základe tohto inzerátu začal Telgársky pracovať ako softvérový inžinier v malom podniku v Novom Mexiku. Firma sa neustále zväčšovala a v niektorých oblastiach výskumu i technického rozvoja spolupracovala so spoločnosťou Boeing. V roku 2001 sa napokon stala jeho súčasťou.

Telgárskeho prvoradou úlohou v leteckom gigante bol vývoj výpočtových postupov. „Postupne som mal príležitosť pracovať na rôznych projektoch. Patrilo medzi ne aj pretváranie signálov a obrazov či sledovanie objektov v trojrozmernom priestore. Skúmal som i využitie ladarov, ktoré sú ako radary, ale namiesto elektromagnetických vĺn používajú laserové lúče,“ objasňuje softvérový inžinier. Práve ladary sú pritom podstatne presnejšie ako samotné radary a vedci im dávajú veľkú budúcnosť.

A na čo je matematik obzvlášť hrdý? „Mojím konkrétnym úspechom bola kvalitná práca a vytvorené algoritmy, ktoré sú trvalým vlastníctvom leteckej spoločnosti. Jeden môj výnimočný výsledok bol odmenený aj americkým patentom,“ tvrdí Telgársky. Jeho expertízy a algoritmy zavážili natoľko, že bol napokon vymenovaný za člena technickej elity Boeingu.

Jeho životná cesta vedúca medzi elitu v leteckom gigante však nebola jednoduchá. Telgársky mal v mladosti na Slovensku problém vyštudovať kvôli otcovi, ktorý bol za komunizmu odsúdený vo vykonštruovanom politickom procese. Najprv pracoval v Matematickom ústave SAV. Ponuka zamestnania šitého na mieru prišla až po rokoch, po tom, čo pôsobil ako profesor matematiky v Poľsku a na univerzitách vo viacerých štátoch USA.

Americký sen
Mnohí ľudia prichádzajú do USA, aby si splnili svoj americký sen. Práve preto sú Spojené štáty podľa Telgárskeho magnetom pre prisťahovalcov. Tí sa chcú prepracovať do hornej časti strednej vrstvy obyvateľov, mať dom v jednej z lepších štvrtí mesta, študované deti a dostatočné úspory na cestovanie. „Americkým snom v profesionálnej kariére je dosiahnutie uznania od odborníkov a vytvorenie trvalých hodnôt vo vede, v medicíne, alebo technológii,“ hovorí Rastislav Telgársky, ktorému sa najmä v profesionálnej oblasti tento sen podarilo žiť. Snahu o jeho splnenie však odporúča aj mladým slovenským vedcom.

Aký je jeho recept na úspech? „Pravdaže, s povahou holubičieho národa naši mladí ďaleko nezájdu. V Amerike musia byť priebojní, vedieť sa primerane predať a vytvoriť si dobré zázemie z ľudí, ktorí ich môžu odporučiť. Drvivú väčšina pracovníkov, ktorých som v Boeingu poznal, prijali podľa tohto princípu a boli skutočne kvalitnými odborníkmi.“

Ani na svoje rodné Slovensko však Telgársky nezabúda. Napriek veľkej diaľke a 28 rokom stráveným v Amerike sa stále rád vracia domov odovzdávať svoje skúsenosti ďalej ako aplikovaný matematik v USA. V lete minulého roku si zorganizoval aj prednáškové turné po viacerých krajinách strednej Európy, pričom neobišiel ani svoju domovinu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:52