StoryEditor

Potrebujeme tvrdšie pravidlá pre jadrovú energiu, vraví Medvedev

27.04.2011, 00:00
Autor:
(čtk)(čtk)

Svet potrebuje nové, medzinárodne záväzné bezpečnostné pravidlá pre jadrovú energetiku. S takýmto odkazom prišiel včera ruský prezident do ukrajinského Černobyľa, kde sa zúčastnil na spomienkovej slávnosti k 25. výročiu tragédie v tamojšej jadrovej elektrárni. Tieto bezpečnostné pravidlá by sa podľa neho mali týkať budovania, prevádzky aj kontroly energetických kapacít.

Na slávnosť pozval Medvedeva jeho ukrajinský kolega Viktor Janukovyč. Tretí hosť, bieloruský prezident Alexander Lukašenko, pozvanie ignoroval. Jeho krajina pritom na haváriu v Černobyli z 26. apríla 1986 doplatila najviac.

"Odoslal som vodcom najväčších krajín a našim partnerom zo Spoločenstva nezávislých štátov návrh na zaistenie náležitého rozvoja svetovej jadrovej energetiky. Jeho súčasťou je aj odvrátenie globálnych katastrofických následkov," povedal ruský prezident. Podľa neho je očividne nevyhnutné premýšľať o príprave nových medzinárodných konvencií.

O svojom návrhu na zvýšenie bezpečnosti jadrovej energetiky sa Medvedev prvýkrát zmienil v polovici marca pri návšteve Číny. Iniciatíva sa má týkať väčšej zodpovednosti štátov za včasnú reakciu na prípadné jadrové nehody a havarijné situácie. Zvýšiť sa majú aj požiadavky na bezpečnosť pri stavbe a prevádzke jadrových elektrární.
Podľa predstáv Moskvy majú byť nové, prísnejšie bezpečnostné požiadavky zakotvené v záväzných medzinárodných zmluvách, ktoré budú zahŕňať aj právo kontroly. Tu má vykonávať niektorá z uznávaných medzinárodných organizácií, napríklad Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:39