StoryEditor

Poprad ovládol svetové médiá

07.01.2010, 16:59
Kritika Slovákov. Naše fiasko rezonovalo od USA po Austráliu.

Slovenský Poprad sa stal tento týždeň „slávny“ na celom svete. Nie však kvôli Tatrám, ale nepodarenej policajnej akcii. Zbabraná bezpečnostná previerka, počas ktorej policajti nechali nič netušiaceho cestujúceho prepašovať v lietadle do Dublinu nebezpečnú trhavinu, dominovala vysielaniu hlavných spravodajských staníc od Spojených štátov po Austráliu. Udalosť si dokonca vyslúžila vlastné heslo v anglickej verzii internetovej encyklopédie Wikipedia. Na prípade si „zgustli“ aj maďarské médiá, podľa ktorých sa Slovensko dokonale zosmiešnilo.

Hlavná správa na CNN
Obrovskú pozornosť vyvolal incident v USA. Na webe televízie CNN bol v stredu celý deň hlavnou správou. Agentúra AP si zase vzala na mušku bezpečnostné riziká pri takomto teste. „To, čo sa stalo, je extrémne nebezpečné,“ povedal pre AP Rafi Sela z izraelskej spoločnosti, ktorá podobné previerky uskutočňuje.

Incident si na mušku vzala aj arabská televízia al-Džazíra. „Svet môže byť vo vysokej pohotovosti pre útoky na lietadlá, ale to nezabránilo prepašovaniu dávky plastickej výbušniny do Írska...omylom," uviedla al-Džazíra.

Reality šou po slovensky
Írske médiá urobili z celej kauzy vnútropolitický škandál. „Ako to, že ministerstvá spravodlivosti a zahraničia tri dni o ničom nevedeli? Ako to, že bezpečnostný systém na dublinskom letisku umožňuje, aby sa do krajiny dostalo také veľké množstvo výbušniny?“ cituje denník The Irish Times Charlieho Flanagana zo strany Fine Gael. „Ocitli sme sa azda my Íri nechcene v reality šou skrytá kamera tentoraz v medzinárodnom podaní?“ pýta sa Irish Times. „Po ospravedlnení slovenskej vlády nasledovalo neskutočné tvrdenie, že polícia a dublinská letisková správa dostali varovanie o blížiacom sa prílete bomby a nič nepodnikli. Slovenskej vláde by sa malo povedať, že ak chce tajná polícia inscenovať prihlúplu reality šou s nebezpečnou trhavinou, nemala by do toho zaťahovať Írov. Máme svojich starostí dosť.“

Strana Fine Gael dokonca podľa denníka Belfast Telegraph vyzvala vládu na povolanie slovenského veľvyslanca.

01 - Modified: 2024-04-03 10:14:22 - Feat.: - Title: Mesto Poprad požaduje dočasné vyňatie úseku D1 zo spoplatnených diaľnic 02 - Modified: 2024-03-30 16:30:52 - Feat.: - Title: Svedkovia Jehovovi v Rakúsku našli vo svojej budove podozrivý balík. Ukrývalo sa v ňom výbušné zariadenie 03 - Modified: 2024-03-06 18:10:52 - Feat.: - Title: Má Rusko za chrbtom a zálusk na post prezidenta. Ako vyzerá výjazd „kráľa alternatívnych médií“ medzi voličov 04 - Modified: 2024-02-06 08:27:24 - Feat.: - Title: Kritická situácia. Slovenská autobusová doprava Poprad bojuje s nedostatkom vodičov, žiada o pomoc mestá 05 - Modified: 2023-12-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Ohnivá rieka whisky zaplavila Dublin. Tragédia si vyžiadal mnoho obetí, každá zomrela na otravu alkoholom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:55