StoryEditor

Agca vnáša svetlo do prípadu únosu Emmanuely Orlandiovej

19.01.2010, 15:21
Autor:
TASRTASR

Šokujúcu informáciu o osude medzičasom 27 rokov nezvestnej Emanuely Orlandiovej poskytol rímskemu denníku La Repubblica v pondelok na slobodu prepustený Mehmet Ali Agca, turecký atentátnik na pápeža Jána Pavla II.

Dcérka bývalého zamestnanca vatikánskej prefektúry Ercole Orlandiho zmizla bez stopy vo veku 15 rokov, keď bola druháčkou na lýceu. O jej prípade zaznelo množstvo najrôznejších špekulácií a téz, avšak žiadnu z nich sa doteraz nepodarilo preukázať. Osud unesenej zostáva naďalej nejasný.

Podľa Agcu však Emanuelu netreba radiť medzi mŕtve osoby, je nažive a je o ňu dobre postarané.

Bývalá školáčka sa podľa Turkových slov stala obeťou únosu. "Aj keď viem všetko, nemôžem uvádzať mená. Môžem však povedať, že Emanuelu Orlandiovú uniesla veľmi silná organizácia. Či to boli (tureckí extrémisti z organizácie) Siví vlci, KGB alebo Stasi? O tom nič nepoviem," cituje periodikum odpoveď muža známeho svojimi kontaktmi v podsvetí na písomne predložené otázky.

Agca v rozhovore potvrdzuje, že Emanuelu uniesli, aby dosiahli prepustenie jeho osoby na slobodu. "To bol jediný dôvod únosu. Od prvého dňa sa k nej pristupovalo ľudsky. Má sa dobre, aj keď trpí obmedzeniami v oblasti vonkajších kontaktov," uviedol prepustený atentátnik.

"Dúfam, že Emanuelu v tomto roku dopravím do Vatikánu. Možno, že sa tak stane vo výročný deň únosu 22. júna 2010," avizoval Agca.

Školáčku s vatikánskym občianstvom evidujú ako nezvestnú od júna 1983. O jej osude nie sú oficiálne známe žiadne poznatky.

V novembri 2009 začala rímska prokuratúra stíhať muža, ktorý šesť dní po únose dievčiny kontaktoval jej blízkych. Muža, ktorý vraj chcel uviesť pátranie po nezvestnej na falošnú stopu, identifikovali pomocou expriateľky bossa rímskeho podsvetia. Ide o vôbec prvého podozrivého v prípade.

Práve partnerka medzičasom zastreleného šéfa podsvetia Enrica De Pedisa Sabrina Minardiová však poskytla informácie, ktoré sú v príkrom rozpore s Agcovým tvrdením. Uviedla síce, že prehovorila školáčku, aby nastúpila do jej automobilu a že následne ju odovzdali bossom rímskej zločineckej organizácie Banda della Magliana, konajúcej z poverenia silných osobností. Zároveň však tvrdí, že obeť únosu je po smrti a jej mŕtve telo hodili svojho času do miešačky betónu v Torvajanice južne od Ríma. Výpoveď Minardiovej považujú vyšetrovatelia kauzy za vierohodnú.

01 - Modified: 2024-04-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Počul si už o rímskej bráne do pekla? Tajomná jaskyňa zabíjala zvieratá v momente, čo do nej vkročili 02 - Modified: 2024-03-10 15:20:00 - Feat.: - Title: Vojenské lietadlo prepravuje palestínske deti cez Káhiru do Ríma na liečenie 03 - Modified: 2024-02-05 11:27:36 - Feat.: - Title: Talianski poľnohospodári sa vydali so stovkami traktorov protestovať do Ríma 04 - Modified: 2024-01-24 08:00:00 - Feat.: - Title: Tristo rokov nevedia historici prísť na jeho účel. Záhadný predmet mohol byť matematický nástroj či rituálny artefakt na veštenie 05 - Modified: 2024-01-11 11:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO V Ríme sa hailovalo ako za Mussoliniho. Stovky prívržencov extrémistickej pravice si pripomenuli fašistickú minulosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:08