StoryEditor

Clinton: Obama si zaslúži opäť vyhrať

30.04.2012, 14:17
Autor:
čtkčtk
Šéfa Bieleho domu podporil v kampani na prezidentské voľby exprezident USA.

Nedeľné vystúpenie bývalého a terajšieho demokratického prezidenta bolo prvým spoločným v rámci kampane, v ktorej sa Barack Obama usiluje o znovuzvolenie. Súčasný šéf Bieleho domu chce podľa agentúr využiť popularitu bývalého prezidenta k tomu, aby sa mu podarilo získať ďalšie peniaze na prezidentskú kampaň, ale tiež priblížiť svoj ekonomický program voličom.

Clintonov lobing
Miera nezamestnanosti v USA zostáva naďalej vysoká, zatiaľ čo americká ekonomika zvoľnila tempo. Opoziční republikáni preto kroky administritívy Bieleho domu ostro kritizujú. „Barack Obama si zaslúži, aby bol znovu zvolený,“ povedal v nedeľu Bill Clinton pred päťstvokou prezidentových stúpencov v štáte Virginia. Ocenil okrem iného Obamovu snahu o zmeny v zdravotníctve, podporu čistej energie alebo reformu študentských pôžičiek.

Obama potom upozornil na „pozoruhodný“ výkon ekonomiky počas Clintonových dvoch  mandátov. Povedal tiež, že pri boji o Biely dom pred štyrmi roky nechcel krajinu vrátiť len pred rok 2007, kedy začal hospodársky prepad. „Kandidoval som na prezidenta, pretože od chvíle, keď ním Bill Clinton v roku 2001 prestal byť, naša krajina stratila cestu.“ Clinton na to povedal, že Obamov rival v prezidentskom boji sa chce vrátiť k politike, ktorá uvrhla USA do krízy. V takom prípade by vraj hrozili väčšie ekonomické problémy ako tie, ktoré prepukli pred piatimi rokmi.

Štedrí darcovia
Obama s Clintonom tiež kritizovali vyjadrenia republikánskeho lídra Mitta Romneyho k americkej zahraničnej politike. „Zrazu povedal, že naším hlavným nepriateľom nie je Al-Kájda, ale Rusko,“  kritizoval republikánskeho súpera Obama. „Chvíľu sme si myslel, že som si neskontroloval kalendár a že sme sa vrátili do roku 1975.“
Podľa súčasného prezidenta podobné výroky Spojeným štátom v zahraničí škodili už v minulosti.  Bývalá prvá dáma a súčasná ministerka zahraničia Hillary Clintonová podľa Obamu „strávila tri a pol roka upratovaním toho, čo nám iní nadrobili“.

Lístky na nedeľnú recepciu s bývalou a súčasnou hlavou štátu stáli najmenej tisíc dolárov. Obama a Clinton potom ešte rozprávali na večery pre 80 hostí. Každého účastníka vraj vyšla na 20-tisíc dolárov. Vybrané peniaze chce Obama využiť na kampaň pre svoje znovuzvolenie.

Kým Obama v kampani Clintona využíva, v republikánskom tábore nie je podľa agentúr jasné, či sa vôbec exprezident George Bush mladší na stranu Romneyho postaví. Mnoho republikánov sa obáva spojenia s prezidentom, ktorý odchádzal z úradu v čase hospodárskej krízy ako nepopulárny politik. Romneyho štáb sa domnieva, že priama podpora od posledného republikánskeho prezidenta by mohla ich kandidátovi skôr uškodiť. Zvlášť kvôli tomu, že sa Obama snaží vytvoriť dojem, že Bushova a Romneyho hospodárska politika je zhodná.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:58