StoryEditor

Zavaleného Turka zachránil mobil

25.10.2011, 00:00
Autor:
(NP)(NP)

Z východného Turecka postihnutého silným zemetrasením prišli včera dobré správy. Postaral sa o ne 19-ročný mladík, uväznený niekoľko hodín v troskách šesťposchodového domu v najviac zničenom meste Ercis. Muž nemal šancu dostať sa zo sutín, ktoré mu privalili nohy.
Za život môže vďačiť mobilnému telefónu, ktorým zavolal záchranárov a tí ho na základe inštrukcií našli a vytiahli z trosiek. "Mladíka so zraneniami na nohách previezli do nemocnice. Z domu okrem neho zachránili aj troch ďalších ľudí vrátane dvoch detí," informovala turecká agentúra Anadolu.

Zničená nemocnica
Počet potvrdených obetí nedeľňajších silných otrasov v regióne Van neďaleko hraníc s Iránom medzitým stúpol takmer na tri stovky. V Ercise zemetrasenie a následné dotrasy úplne zničili osem desiatok budov. So zemou bola zrovnaná aj nemocnica či študentská ubytovňa. Podľa americkej spravodajskej stanice CNN musia zranených zo zrútenej nemocnice ošetrovať v záhrade. Prúd majú z náhradných generátorov. "Vedľa nemocnice leží asi sto mŕtvych tiel. Nechali sme ich tam, pretože je tma a nechceli sme stúpať na telá," povedala pre CNN jedna zo zdravotných sestier. V blízkosti zriadili dve ďalšie poľné nemocnice, v ktorých sa starajú o ťažšie prípady.

Stovky nezvestných
V celej provincii Van otrasy zničili takmer tisícku budov, oznámil krízový štáb vlády. Pod troskami stále zostávajú stovky nezvestných. Turci sú však stále v strehu -- od prvého najsilnejšieho zemetrasenia zaznamenali zhruba stovku ďalších otrasov. "Ešte to bude nejaký čas trvať," pripomenul nemecký seizmológ Birger-Gottfried Lühr.

Turecku už pomocnú ruku podáva aj zahraničie. Pripravení sú i naši záchranári, turecká strana ich však o pomoc nepožiadala. "Naši špecialisti v tomto regióne zasahovali už pri zemetrasení koncom 90. rokov," uviedol pre HN záchranár Ján Culka.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:02