StoryEditor

Orbán musí vidieť v Slovákoch spojencov

03.02.2012, 23:05
Kroky Orbána ohrozovali podľa maďarského analytika zahraničné záujmy.

Čo je najväčší problém ekonomiky Maďarska? Prečo nestojí na vlastných nohách?
Najdôležitejším krátkodobým problémom sú zlé vyhliadky rastu HDP. Tento rok to má byť podľa ekonómov niečo od plus jedného percenta do mínus dvoch percent. Dôvodom je hlavne európska kríza, ktorá ovplyvňuje náš exportný trh a tiež finančné perspektívy. 

Je pre vašu krajinu nutné dohodnúť si pôžičku od Medzinárodného menového fondu a Európskej únie?
Je to nutné ako poistka, nie pre skutočné financovanie - to by nám malo pomôcť financovať sa na trhoch pri nižších výnosoch než bez tejto dohody. Je vidieť, že Orbán prejavil ochotu ku kompromisom s EÚ,  to zlepšilo šancu na pôžičku a trhy reagovali veľmi pozitívne - forint posilnil a štátne dlhopisy sa mohli predávať za nižšie výnosy.

Myslíte si, že Maďarsko stojí pred hrozbou banktoru a hrozí mu osud Grécka?
Tak to vôbec nie, a to aj bez získania balíka od EÚ a MMF dokáže Maďarsko financovať svoje záväzky, ale pri veľmi vysokých nákladoch, čo však znamená, že sa to môže ukázať ako neudržateľné v dlhodobom horizonte.

Čo si myslíte o politike Viktora Orbána? Dostáva krajinu do väčších problémov?
Samozrejme, že spôsobuje "problémy" v tom zmysle, že s vládou, ktorá aktívne sleduje záujmy svojej krajiny, je ťažšie rokovať ako s vládou, ktorá vždy hovorí "áno" (socialisticko-liberálna vláda v rokoch 2002-2010 to tak zvyčajne robila). Zároveň veľa Orbánových krokov ohrozovali zahraničné ekonomické záujmy (banková daň, krízová daň, znárodnenie druhého dôchodkového piliera...), väčšina týchto konfliktov však bola nevyhnutná pre dosiahnutie toho najlepšieho pre Maďarsko. Ak sa pozrieme na jeho politiku ako celok, nielen na kontroverzné otázky, ktoré sleduje zahraničná tlač ako mediálny zákon alebo zákon o centrálnej banke, vychádza z toho pozitívne.

Štruturálne reformy, ktoré začali pred rokom a pol, môžu urobiť veľa pre modernizáciu Maďarska, aby sa hodilo do 21. storočia. Reforma samospráv, zdravotnej starostlivosti alebo predčasný odchod do dôchodku sú veci, ktoré robia prerozdeľovací systém efektívnejším a bránia hromadeniu štátneho dlhu. Tiež si nemyslím, že by bola ohrozená demokracia - to je niečo, čo je ľavicoví odporcovia hovoria, pretože teraz nemajú ako ovplyvniť legislatívu. Ale takto parlamentná demokracia funguje. A tí, ktorí ho najviac kritizujú, by chceli mať rovnakú dvojtretinovú väčšinu, akú má Orbán teraz.

Aký je postoj ľudí k Orbánovej politike?
Podľa najnovšej ankety z polovice januára 34 percent respondentov podporuje Fidesz, 11 percent Jobbik (extrémne pravicové strany), 9 percent socialistov a 4 percentá liberálny LMP, zatiaľ čo 41 percent je nerozhodnutých. To znamená, že medzi aktívnymi voličmi podporuje 58 percent stranu Fidesz. Tiež na vysokú podporu vlády poukazuje nedávna demonštrácia v Budapešti, ktorej sa zúčastnilo niekoľko stotisíc ľudí, oveľa viac než na akomkoľvek protivládnom proteste od roku 2010.

Počíta Orbán s návratom Roberta Fica v slovenskej vláde?
Myslím si, že vláda Orbána sa musí pozerať na akúkoľvek slovenskú vládu ako na spojenca, keď ide o dôležité debaty ako napríklad maďarské občianstvo pre občanov Slovenska. Je veľmi ťažké predvídať, ako zmena vlády v Bratislave ovplyvní tieto debaty, napríklad, otázne je, či návrat Fica pomôže Slovenskej národnej strane získať znovu moc.

Gábor Takács

analytik Nézőpont Intézet

01 - Modified: 2005-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Záujem majú dvaja investori
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. jún 2024 02:11