StoryEditor

Solárne lietadlo vyrazilo na dobrodružnú cestu

25.05.2012, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Experimentálne lietadlo Solar Impulse poháňané slnečnou energiou odštartovalo včera ráno na pokusný let zo Švajčiarska do Maroka. Ide o premiérové dobrodružstvo tohto druhu -- Solar Impulse je prvým strojom, ktorý je schopný letieť bez paliva vo dne aj v noci.
Unikátne lietadlo skonštruovali za sedem rokov. Trasu merajúcu zhruba 2 500 kilometrov by malo zvládnuť bez kvapky paliva.

Štart z aerodrómu v Payenne na západe Švajčiarska sa oproti plánu oneskoril asi o dve hodiny, pretože nad letiskom bola hmla. Potom stroj vzlietol úplne hladko. Komentátor priameho prenosu vysielaného cez internet nezabudol pripomenúť, že solárne lietadlo je absolútne bezhlučné. Zvuk, ktorý bolo počuť, patril prelietavajúcemu vrtuľníku.

Solar Impulse smeroval zo Švajčiarska ponad francúzske mesto Toulouse a Pyreneje, ktoré mal preletieť vo výške 8,5 kilometra. Trasa viedla do španielskeho Madridu, kde mal pristáť dnes ráno o druhej. Medzipristátie bolo potrebné na vystriedanie pilotov a nevyhnutnú technickú kontrolu pred štartom druhej etapy do marockej metropoly Rabat.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 00:07