StoryEditor

Vesmír chystá divadlo. Asteroid uvidíme aj my

14.02.2013, 18:05
Autor:
npnp
Nad hlavami ľudí preletí asteroid veľký ako 15-poschodový dom. Planétka s priemerom 45 metrov sa k Zemi dostane na vzdialenosť okolo 27-tisíc kilometrov.

Vesmír nám zajtra večer chystá mimoriadne divadlo. Nad hlavami ľudí preletí asteroid veľký ako 15-poschodový dom. Planétka s priemerom 45 metrov sa k Zemi dostane na vzdialenosť okolo 27-tisíc kilometrov.

Bude to teda najbližší prelet kozmického telesa okolo Zeme od začiatku 90. rokov, keď sa začali skúmať trasy asteroidov. Preletí dokonca bližšie, než sú satelity a družice.

Vlani objavená planétka, ktorá dostala názov 2012 DA14, sa bude dať pozorovať aj z územia Slovenska. „Postačí na to obyčajný poľovnícky ďalekohľad,“ povedal pre HN úspešný objaviteľ planétok Leonard Kornoš z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky bratislavskej Univerzity Komenského.

Asteroid sa v čase najbližšieho priblíženia k Zemi preženie nad pobrežím indonézskeho ostrova Sumatra. Keď sa začne od Zeme vzďaľovať a miznúť v hlbinách vesmíru, vstúpi presne tri minúty po tri štvrte na deväť večer do zorného poľa Slovákov.

Objaví sa tesne nad východným obzorom a začne rýchlo stúpať severovýchodnou oblohou. Amatérskymi ďalekohľadmi bude viditeľný asi do jednej hodiny po polnoci, potom sa stratí na niekoľko rokov.

Dnešný prechod asteroidu však bude ostro sledovaný ešte z jedného dôvodu. „Gravitácia Zeme môže mierne zmeniť jeho dráhu,“ pripomenul Kornoš. Najbližšie sa planétka priblíži k Zemi 15. februára 2046 a hoci nás vtedy ešte nezasiahne, pre ľudstvo v budúcom storočí môže znamenať hrozbu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:56