StoryEditor

Nový nemecký prezident Gauck zložil prísahu

23.03.2012, 10:20
Autor:
čtkčtk

Novozvolený nemecký prezident Joachim Gauck (na snímke) dnes zložil prísahu na spoločnej schôdzi oboch komôr nemeckého parlamentu. Gauck, ktorý má 72 rokov, je jedenástym spolkovým prezidentom.

Gauck počas svojho prejavu povedal, že Nemecko síce nie je dokonalé, ale on sám nepozná lepšie. Varoval, aby sa neodchýlilo od demokracie. „Demokracia je silnejšia než jej nepriatelia. Nie oni, ale ona prežije,“ vyhlásil, pričom odsúdil neonacizmus a fanatizmus vôbec. Nemcov vyzval, aby dôverovali nielen jeho osobe a vláde, ale by verili aj sami v seba. Štát by podľa neho mal byť sociálne spravodlivý.

Bývalého východonemeckého luteránskeho pastora a bojovníka za občianske práva zvolila minulú nedeľu za hlavu štátu drvivá väčšina voliteľov Spolkového zhromaždenia. Bol spoločným kandidátom všetkých veľkých parlamentných strán, okrem krajne ľavicovej.

Gauck už v pondelok v berlínskom zámku Bellevue symbolicky prevzal úrad od svojich predchodcov - Christiana Wulffa, ktorý pred mesiacom rezignoval, a bavorského premiéra Horsta Seehofera, ktorý funkciu dočasne zastával ako predseda hornej parlamentnej komory.

Wulff abdikoval pod ťarchou podozrenia z prospechárstva, ktoré mu v predchádzajúcej funkcii dolnosaského ministerského predsedu umožnilo dobré vzťahy s vplyvnými podnikateľmi. Gaucka čaká už začiatkom budúceho týždňa prvá zahraničná cesta. V pondelok a utorok navštívi Poľsko.

Gauck bol v 90. rokoch šéfom spolkového úradu pre odhaľovanie činnosti východonemeckej tajnej polície (Stasi). V roku 2008 sa po boku Václava Havla a ďalších osobností stal jedným zo zakladajúcich signatárov Pražskej deklarácie vyzývajúca parlamenty, aby zákonom uznali zločiny komunizmu za zločiny proti ľudskosti.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 22:38