StoryEditor

Litovský kandidát na komisára socialistov nepresvedčil

12.01.2010, 17:21
Autor:
TASRTASR

Socialistická frakcia v Európskom parlamente nie je spokojná s dnešným vystúpením dezignovaného litovského komisára Algirdasa Šemetu, ktorý má mať v novej Európskej komisii na starosti dane, clá, audit a boj proti podvodom. Socialistická skupina má podľa vydaného vyhlásenia "vážne obavy v súvislosti so schopnosťou tohto kandidáta".

Podľa druhej najväčšej parlamentnej frakcie nebol Šemeta schopný poskytnúť podrobnosti o reforme Európskeho úradu boja proti podvodom (OLAF), nedokázal vysvetliť, ako zlepšiť spravovanie eurofondov zo strany EÚ a jej členských krajín a rovnako boli nepostačujúce jeho odpovede týkajúce sa kódexu správania komisárov. Nepresvedčivý bol Šemeta aj v daňovej oblasti, predovšetkým v súvislosti s postupom voči daňovým rajom, či korporátnou daňou a daňou z finančných transakcií.

"Šemeta horko-ťažko obstál v oblasti boja proti falšovanému tovaru. Celkový dojem je však sklamaním, čo nás vedie k spochybneniu vhodnosti jeho nominácie na toto dôležité portfólio," uviedol podpredseda socialistov Hannes Swoboda.

Socialistická frakcia sa zatiaľ zdržala rázneho zamietnutia Šemetu a chce najprv o ňom v priebehu dňa diskutovať na vysokej úrovni v rámci skupiny.

"Skupina prijme definitívne rozhodnutie o novej komisii na budúci týždeň. Toto vystúpenie bolo sklamaním a bolo veľmi neuspokojivé," dodal Swoboda.

Híringy dezignovaných komisárov sa začali v pondelok a potrvajú do 19. januára. EP bude hlasovať o komisároch 26. januára. Nehlasuje sa pritom o jednotlivých komisároch, ale o EK ako celku, čo znamená, že EP si môže vynútiť výmenu kandidáta alebo zmenu jeho portfólia, aby sa tak vyhol situácii, keď by musel zamietnuť celú komisiu.

Po vypočutiach komisárov pred piatimi rokmi si europoslanci takto vybojovali nahradenie talianskeho kandidáta Rocca Butiglioneho, ktorý ich pobúril svojimi vyhláseniami na adresu homosexuálov, a lotyšskej nominantky Ingridy Udreovej z dôvodu finančného škandálu. Rovnako musel predseda EK vymeniť maďarskému kandidátovi Lászlóovi Kovácsovi pôvodné portfólio energetiky za rezort ciel a daní.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 05 - Modified: 2024-04-15 13:09:57 - Feat.: - Title: Audit zistil v prípade dotácie pre firmu Vlčana päť nedostatkov, tvrdí Taraba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 21:09